Pitävätkö äidinmaidonkorvikkeiden terveysväittämät paikkansa? Tutkijat kaipaavat tiukempaa valvontaa

Vauvan nälkäviestit: Näistä merkeistä huomaat, onko vauvalla nälkä 2:01
KATSO MYÖS: Vauvan nälkäviestit: Näistä merkeistä huomaat, onko vauvalla nälkä

Tutkijat selvittivät äidinmaidonkorvikkeiden terveysväittämiä.

Äidinmaidonkorvikkeita markkinoidaan lukuisilla terveysväittämillä, mutta tuoreen selvityksen mukaan valtaosa niistä ei perustu tutkittuun tietoon. Jos tuotteissa viitataan tutkimuksiin, ovat ne usein heikkolaatuisia tai äidinmaidonkorvikkeita valmistavien tahojen tekemiä.

Tutkijat tarkastelivat 760 äidinmaidonkorviketta 15 eri maassa. Pakkausten lisäksi tutkijat kävivät läpi niitä valmistavien yritysten internetsivuja.

Tuotteista esitettiin keskimäärin kaksi terveysväittämää, ja kaikkiaan eri väittämiä tunnistettiin 31. Useimmiten äidinmaidonkorvikkeen esitettiin auttavan aivojen, silmien tai keskushermoston kehitystä, vahvistavan immuunipuolustusta tai edistävän kasvua ja yleensäkin lapsen kehittymistä.

Useimmiten vaikutukset liitettiin pitkäketjuisiin monityydyttymättömiin rasvahappoihin, prebiootteihin, probiootteihin tai hydrolysoituun proteiiniin. Terveysväittämiä ei kuitenkaan aina yhdistetty mihinkään tiettyyn tuotteen ainesosaan.

Vain 26 prosentissa tuotteista viitattiin tutkimuksiin. Näistä tutkimuksista vain 56 prosenttia oli kliinisiä kokeita ja loput katsaustutkimuksia, eläintutkimuksia tai muun tyyppisiä selvityksiä tai tutkielmia.

Kliinisistä tutkimuksista vain 14 prosenttia oli asianmukaisesti rekisteröity ja 90 prosentissa tapauksista tulokset olivat hyvin epävarmalla pohjalla. Lisäksi valtaosa tutkimuksista oli äidinmaitokorvikkeita valmistavien yritysten rahoittamia tai tutkijat olivat muulla tavoin liitoksissa yrityksiin.

Perusteettomat terveysväittämät haitallisia

Tulostensa perusteella tutkijat kaipaavat entistä tiukempaa valvontaa ja sääntelyä äidinmaidonkorvikkeiden markkinointiin. Muun muassa Maailman terveysjärjestö WHO on pitkään pyrkinyt tähän, mutta selvästikään toimet eivät ole olleet riittäviä.

Äidinmaidonkorvikkeista esitetyt perusteettomat terveysväittämät ovat haitallisia, koska ne voivat luoda mielikuvan, jonka mukaan korvikkeet ovat rintamaidon veroisia tai sitä parempia. Tutkimusten mukaan rintamaito on kuitenkin aina ensisijainen ravinto vauvalle.

Riittämättömän imettämisen vuoksi vuosittain arviolta 600 000 lasta menehtyy ripuliin tai keuhkokuumeeseen.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä BMJ-lehdessä.

Copyright Duodecim 2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat