Pitäisikö laittomassa potilasjonossa olevien haastaa hyvinvointialueet oikeuteen? – HUS-johtaja: "Voisi tuoda jopa muutosta"

HUS-johtaja sote-studiossa: Laittomat leikkausjonot uuteen ennätykseen - alueille ei ole myönnetty rahaa jonojen purkamiseen 10:41
HUS-johtaja sote-studiossa: Laittomat leikkausjonot uuteen ennätykseen - alueille ei ole myönnetty rahaa jonojen purkamiseen

Yli puoli vuotta jonottaneiden potilaiden määrä on noussut uuteen ennätykseen HUS-alueella. HUSista kerrotaan MTV Uutisille, että rahoja jonojen purkamiseen ei ole myönnetty heille eikä muuallekaan Suomessa, vaikka lain mukaan puolessa vuodessa pitäisi päästä leikkaukseen. 

Pelkästään HUS vaatii liki 80 miljoonaa euroa, jotta voisi noudattaa lakia. HUS-johtaja arvioi, että jos potilaat haastaisivat hyvinvointialueita oikeuteen, se voisi tuoda muutosta tukalaan tilanteeseen. 

HUSissa yli puoli vuotta hoitoa odottaneita liki 9 000

Tällaisia leikkausjonoja ei ole ennen nähty, toteaa MTV:n sote-studiossa vieraillut johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Yli puoli vuotta hoitoa odottaneita on 8 900, joista 7 300 kuuluu hoitotakuuseen eli kaiken kaikkiaan noin 30 prosenttia on ylittänyt sen kuuden kuukauden. 

Puhutaan valtavasta määrästä sairaita ihmisiä. Mitä heidän pitäisi ajatella tästä tilanteesta?

– Heidän pitää pitää lääkäri informoituna omista oireistaan ja omasta tilanteestaan. Lääketieteellinen kiireellisyys muuttuu, on mahdollisuus päästä hoitoon nopeammin, mutta on tärkeää, että hoitava lääkäri tietää, missä mennään.

Mäkijärvi toteaa, että jonojen kasvu on vihdoin saatu ainakin hetkeksi pysähtymään, mutta rahaa jonojen purkuun ei ole HUSilla eikä muuallakaan Suomessa. Pelkästään HUS tarvitsisi lisää liki 80 miljoonaa euroa. 

– HUSissa on arvioitu, että hoitovelan purku kustantaa 75-80 miljoonaa nykyisen budjetin päälle. Tätä rahaa meille ei ole vielä osoitettu. 

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

Auttaako sakottaminen?

Kykenemättömyys noudattaa lakia ei ole vain ruuhka-Suomen ongelma. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa joka neljäs potilas odottaa parhaillaan puolen vuoden rajan laittomalla puolella. 

Eräs haastattelemani asiantuntija ihmetteli, että miksi potilaat eivät haasta hyvinvointialueita oikeuteen siitä, että laki ei toteudu. Tuottaisiko tämä mitään tarvittavaa muutosta tilanteeseen?

– Ainakin se synnyttäisi keskustelua ja uskoisin, että voisi jopa muutostakin tuoda. 

Toivotteko, että valvontaviranomainen antaisi uhkasakolla ja sitä kautta toimisi herättäjänä tässä vakavassa tilanteessa?

– Kuka sakkoa toivoo? Sanoisinko näin, että tietynlaista herätystä kaivattaisiin kaikki. Tilanne on vakava, summaa Mäkijärvi.

Joka kolmas lapsi on jonottanut leikkausta yli lakisääteisen puoli vuotta - tällainen on Eevertti-pojan tarina 4:33
Katso myös: Joka kolmas lapsi on jonottanut leikkausta yli lakisääteisen puoli vuotta – tällainen on Eevertti-pojan tarina

Lue myös:

    Uusimmat