Pitääkö moottoritiellä vaihtaa lähivalot kohtaamistilanteessa?

Talvi lähestyy ja teillä liikutaan pian enemmän pimeällä kuin valoisaan aikaan. Saako moottoritiellä käyttää kaukovaloja, vaikka vastaan ajaisi autoja?

Moottoritiellä liikutaan kovilla nopeuksilla, jolloin auto liikkuu pitkän matkan lyhyessä ajassa. Autosi kulkee 33 metriä sekunnissa, jos ajetaan 120 km/h nopeudella.

Työpäivän uuvuttamalla kuljettajalla reagointiin saattaa helposti kulua kaksikin sekuntia, kertoo Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

– Kahden sekunnin reaktioajan kuluessa auto kulkee moottoritiellä 66 metriä. Ollaan siis 66 metrin päässä havaintopisteestä, kun kuljettaja aloittaa jarrutuksen. Nopeutta on jarrutuksen alkaessa edelleen 120 km/h, Vesalainen havainnollistaa.

Kovan nopeuden vuoksi onkin tärkeää, että havainnot moottoritiellä tehtäisiin mahdollisimman ajoissa. Mitä enemmän tiellä on valoa, sitä helpompaa on havainnointi. 

Tiedätkö milloin vaihtaa lähivaloille?

Pimeällä moottoritiellä on tärkeää käyttää kaukovaloja aina, kun se on mahdollista, Vesalainen sanoo.

– Koska vastaantuleva liikenne jää sivusuunnassa aika kauas itsestä, voi suoralla moottoritieosuudella käyttää kaukovaloja, vaikka vastaantulevaa liikennettä olisikin. Kaukovalojen valokeila ei ylety leveyssuunnassa vastaantulevien puolelle.

Vasemmalle kääntyvissä mutkissa moottoritiellä omat kaukovalot osoittavat metsään, joten tällöinkään ei ole pelkoa vastaantulijan häikäisemisestä.

Moottoriteillä ajellessa on kuitenkin tilanteita, jolloin täytyy vaihtaa lähivaloille.

Moottoritien kaartaessa oikealle, ylettyy kaukovalojen valokeila myös vastaantulevien puolelle.

– Tällöin on vaihdettava lähivaloille, mikäli vastakkaiseen suuntaan on samanaikaisesti liikennettä, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa.

Muista turvallinen tilannenopeus

Myös moottoritiellä on syytä pitää mielessä, että auto on saatava tarvittaessa pysähtymään valaistulla tien osalla. Lähivaloilla ajettaessa tämä edellyttäisi tuntuvaa nopeuden alentamista.

Kaukovaloilla ajettaessa on syytä muistaa, ettei suurin sallittu nopeus ole todellakaan aina se turvallinen tilannenopeus – varsinkaan pimeällä ja liukkaalla ajettaessa.

Lue myös:

    Uusimmat