Autoilija, tarkkana viiksen kanssa! Nämä ovat parhaat hetket vaihtaa lähivaloilta kaukovaloille ja takaisin

Auton valojen oikeaoppinen käyttö on aina kuljettajan vastuulla 4:25
Auton valojen oikeaoppinen käyttö on aina kuljettajan vastuulla.

Liikenneturva muistuttaa tiedotteessaan kaukovalojen oikeaoppisesta käytöstä.

Kaukovaloja on Liikenneturvan mukaan syytä käyttää pimeillä ja muuten valaisemattomilla tieosuuksilla aina, kun se on muita häikäisemättä mahdollista. Lisäksi kuljettajan kannattaa suunnata katseensa niin pitkälle kuin valot näyttävät.

Pitkien valojen käyttäminen vaatii autoilijalta myös erityishuomiota niin kohtaamis- kuin ohitustilanteissakin.

– Kohtaamistilanteissa ei pidä vaihtaa lähivaloille liian aikaisin, jotta valojen väliin ei jää pimeää vyöhykettä. Hyvä hetki napsauttaa lähivalot päälle on silloin, kun autojen valokiilat kohtaavat. Takaisin kaukovaloihin vaihdetaan juuri ennen kohtaamishetkeä, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen opastaa tiedotteessa.

Suoralla moottoritieosuudella pitkiä valoja voi pääsääntöisesti käyttää myös kohtaamistilanteissa, mutta oikealle taittavissa mutkissa on oltava tarkkana, ettei häikäise vastakkaisesta suunnasta tulevaa.

– Kohtaamistilanteessa katse on suunnattava kohti tien oikeaa reunaa, niin välttyy häikäistymiseltä. Silloin huomioi vielä tarkemmin oikean reunan ja sen mahdolliset esteet. Ajolinja kohtaamistilanteessa voi olla normaalia reunemmassa etenkin kapeilla teillä, Karvonen vinkkaa.

Pitkät valot ohitustilanteessa

Ohitustilanteissakin on huolehdittava tehokkaasta valojen käytöstä siten, että näkyvyys eteenpäin on mahdollisimman hyvä sekä ohittajalle että ohitettavalle.

– Kun lähestyt ohitettavaa, pidä pitkät päällä niin kauan, että näet auton ääriviivat selvästi. Tässä kohtaa on hyvä vaihtaa lähivaloille. Kaukovalot kannattaa laittaa uudestaan päälle silloin, kun olet tulossa ohitettavan rinnalle. Näin näet mahdollisimman pitkälle eteenpäin, Karvonen ohjeistaa ja jatkaa:

– Jos sinua ohitetaan, vaihda kaukovalot lähivaloihin vasta, kun ohittaja alkaa siirtyä kaistallesi.

Lue myös:

    Uusimmat