Pitääkö autolla ajaa pientä ylinopeutta, jotta ei mittarivirheen takia aja ainakaan alinopeutta? – "Alkaa herkästi ärsyttää muita"

Skoda ja Audi taistelivat Kehä III:n herruudesta liikenteen seassa 0:17
Helsinkiläisen Henrik Karstenin auton kojelautakameraan tallentui perjantaina 5.3.2021 Kehä III:lla Vantaalla hurja tilanne, jossa Skodan ja Audin kuljettajat väänsivät kättä vaarantaen muuta liikennettä.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot@mtv.fi.

Kysymys: Kannattaako autolla ajaa aina tasan nopeusrajoituksen mukaista mittarinopeutta vai mittarin mukaan vähän ylinopeutta, jotta todellinen nopeus olisi suurin sallittu?

Vastaus: Kuorma- ja linja-autoissa nopeusmittarit näyttävät pääsääntöisesti täsmälleen oikeaa nopeutta, koska niiden ajopiirturit ja nopeudenrajoittimet tarkastetaan säännöllisesti.

Henkilö- ja pakettiautoihin näitä tarkastuksia ei sen sijaan tehdä, mikä näkyy usein aika suurinakin mittarivirheinä.

Direktiivi edellyttää auton nopeusmittarin näyttävän vähintään todellista nopeutta. Ylöspäin poikkeamaa sen sijaan sallitaan. 

Eri autoissa nämä poikkeamat ovat eri suuruisia. Nopeusmittarin lukemaan vaikuttavat muun muassa rengaskoko, renkaiden kuluneisuus ja käytetyt rengaspaineet. Jos autossa on erikokoiset renkaat kesä- ja talvirenkaina, on mittarivirhe erilainen kesällä ja talvella. 

Autovalmistajat kalibroivat nopeusmittarit tietyn kokoisilla renkailla ja paineilla, joista poikkeaminen aiheuttaa poikkeamia myös mittarin näyttöön. 

Osassa autoja mittarivirhe ei pysy samansuuruisena kaikilla nopeuksilla ajettaessa. Esimerkiksi mittarin mukaan 44 kilometrin tuntinopeutta ajettaessa todellinen nopeus saattaa olla 40 kilometriä tunnissa, mutta nostettaessa mittarinopeus 84 kilometriin tunnissa, saattaa todellinen nopeus ollakin enää 77 kilometriä tunnissa.

Mittarivirheen selvittäminen ja huomioiminen kannattaa

Jos liikennevirrassa liikkuvien autojen keskinäiset nopeudet vaihtelevat olennaisesti, ilman järkevää syytä, ei liikenne ole kovin sujuvaa.

Selvästi alle nopeusrajoituksen, hyvissä olosuhteissa, mittarivirheen vuoksi ajeleva alkaa myös herkästi ärsyttää muita tienkäyttäjiä aiheuttaen provosoitumista, jonka seuraukset ovat ennalta-arvaamattomia.

Todellisen nopeuden ja mittarivirheen suuruuden selvittämiseksi on olemassa hyviä apuvälineitä, kuten teiden varsilla olevat nopeuden näyttötaulut, navigaattorin tarkka nopeusnäyttö sekä erilaiset, älypuhelimeen ladattavat nopeusmittarisovellukset. 

Olennaista on kuitenkin muistaa, että jos olosuhteet tai liikennetilanne ovat haasteelliset, on oikea tilannenopeus usein selvästi suurinta sallittua alhaisempi.

teppoboksi teppo vesalainen

Lue myös:

    Uusimmat