Pitääkö allergikon juosta jatkuvasti koronatesteissä? Asiantuntijat vastaavat

0:58
Katso listaus tyypillisimmistä koronaoireista.

Allergia- ja koronaoireet ovat niin samanlaisia, että uusien oireiden ilmetessä tulisi aina mennä testattavaksi. Mututuntuma ei korvaa koronatestiä.

Koronatilanne pahentuu allergikkojen kannalta kiusalliseen ajankohtaan. Maalis-huhtikuussa loppukesään kestävän siitepölykauden avaa lepän ja pähkinäpensaan kukinta, joskaan vielä siitepölykausi ei ole kunnolla alkanut.

Siitepölyallergian oireet – kuten aivastelu, nuha, väsymys ja yskä – on vaikea erottaa koronavirustartunnan aiheuttamista oireista.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen sanoi MTV Uutisten haastattelussa, että oireet ovat syy hakeutua koronatestiin.

– Suositus on, että uusien oireiden kohdalla mennään aina testiin, Allergia-, Iho- ja Astmaliiton asiantuntija Kaisa Toikko vahvistaa.

Pitkään allergiasta kärsineet voivat Lehtosen mukaan katsoa siitepölytiedotuksista, onko heidän nuhanaiheuttajaansa liikkeellä. Ajankohtaista siitepölytilannetta voi tarkkailla Norkko.fi-sivustolta.

Toikko muistuttaa, että allergiaoireet jatkuvat tavallisesti yhtäjaksoisesti. Jos kerran otettu koronatesti on negatiivinen ja oireet lievenevät antihistamiinilla, ei testeissä tarvitse juosta jatkuvasti, vaikka oireet jatkuisivat.

Allergia- ja koronaoireiden erot – mututuntuma ei korvaa testiä

Pieniä eroja allergian ja koronan aiheuttamien oireiden välillä voi olla.

Allergia nostaa harvoin kuumetta, mutta lieväoireinen koronatartuntakaan ei välttämättä oireile lämmön nousulla. Virustaudit taas harvemmin aiheuttavat nenän kutinaa toisin kuin allergia.

Myös rään väri voi antaa osviittaa siitä, mikä nuhaa aiheuttaa. Allerginen nuha on tyypillisesti vetistä, kun taas virus- tai bakteeritaudissa räkä on paksumpaa ja kellertävää tai vihertävää.

Siitepöly aiheuttaa oireita joka viidennellä

Siitepölykausi kestää keväästä loppukesään. Noin 20 prosenttia suomalaisista on allergisia siitepölylle.

Allergistyyppisiä nuhaoireita esiintyy myös ilman allergiaa, jolloin puhutaan ei-allergisesta yliherkkyysnuhasta. Ei-allerginen oireilu on ympärivuotista ja siinä silmäoireita on vähemmän.

Lähde: Terveyskirjasto

Allergiassa oireet ilmenevät tavallisesti nopeasti allergeenille altistumisen jälkeen. Jos esimerkiksi ulkoillessa huomaa nenän alkavan valua ja kurkun kutista, on kyseessä todennäköisesti allergia. Allergialääkkeet, kuten antihistamiinit tehoavat allergiaoireisiin muutamassa tunnissa.

Infektiossa oireiden on tapana pahentua toisin kuin allergiassa, eivätkä allergialääkkeet helpota infektiosta johtuvia oireita.

Koronatartunnan oireet voivat kuitenkin olla lieviä ja epämääräisiä, minkä vuoksi uusien oireiden ilmetessä tulisi hakeutua testattavaksi. Mututuntuma ei korvaa koronatestiä.

11:21
Helsingin koronatartunnoissa raju nousu. Videolla Lasse Lehtonen raottaa, mikä tähän on johtanut.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja