Piste-ennätyksen Lauri Markkaselle menettänyt maajoukkuelegenda uskoo Susijengin ihmetemppuun: ”Mielettömät mahdollisuudet”

1:20
Heittokartta kertoo, että Lauri Markkanen on upottanut koreja paikoin myrkyllisellä tehokkuudella.

Takavuosien kotimaisen koripallon legenda Kari-Pekka Klinga menetti Lauri Markkaselle maaottelun piste-ennätyksen EM-kisojen neljännesvälieräottelussa. Torpan Pojissa loistokkaan uran pelannut Klinga uskoo, että Suomella on loistavat mahdollisuudet kaataa Espanja ja edetä mitalipeleihin.

Kari-Pekka Klinga katsoi Susijengin otteita neljännesvälierässä innolla. Lauri Markkasen hurja peli jätti muut varjoonsa.

– Oli se aika huikea peli. Ykköskärkenä Lauri teki aika kovaan paikkaan 43 pinnaa, mutta hyvin pelasi koko muukin joukkue. Kiva ollut katsoa koko turnauksen ajan, miten nuoret ovat menneet eteenpäin ja uskaltaneet ottaa vastuuta, Klinga suitsuttaa.

– Esimerkiksi Edon Maxhuni onnistui vimeisessä pelissä todella hyvin, mutta jäi taka-alalle, kun Markkanen oli niinkin kova.

Maxhunin lisäksi vasta 18-vuotias Miro Little osoitti kypsyytensä, kun hän pelasi ratkaisevia minuutteja Kroatian NBA-miehiä vastaan.

– Ulkopuolisen silmin se oli kova veto Lassilta (Tuovi). Kyllä se valmentaja tietää minkälaisessa kunnossa pojat on, kun peliä ratkaistaan, Klinga kehuu. 

Ennen turnausta tilanne vaikutti Klingan mielestä epävarmalta.

– Alkukesästä, vaikka joukkue voittikin, oli pelko siitä, kuinka pitkälle nuorten takamiesten kanssa mennään. Uskaltamisen taso on noussut suuremmaksi. Kovat pelit tuovat lisää vastuunkantamista ja ymmärrystä, miten peliä pelataan.

Neljännesvälierässä vastus on kivenkova, kun parketille astelee hallitseva maailmanmestari Espanja.

– Kyllähän sieltä kova joukkue tulee vastaan. Vaikka on uusiutunut viime kisoista, niin ei se missään nimessä helppo tule olemaan.

– Mitä olen nähnyt Espanjaa näissä kisoissa, näkisin, että Suomella on aivan mielettömät mahdollisuudet mennä neljän parhaan joukkoon.

Ennätys rikki

Klingan oma yhden maaottelun piste-ennätys meni lopulta rikki, kun Lauri Markkanen tykitti Kroatian päähän 43 pistettä.

– Kun nyt on nähnyt Lauria, niin ehkä se oli ajan kysymys, koska se ennätys rikotaan. Se että se rikottiin pudotuspeleissä, tekee suorituksesa älyttömän kovan, Klinga suitsuttaa.

42 pisteen ennätys oli Klingan lisäksi Timo Lampenin ja Hanno Möttölän nimissä. Klingaa ei haitannut, että hänen nimensä siirtyi nyt historiaan.

– Pelin jälkeen onnittelin Lauria voitosta ja uudesta pistekuninkuudesta. Sanoin, että oikealle kaverille kuuluu.

Omasta piste-ennätyksestään vuodelta 1992 Latviaa vastaan Klingalle ei ole jäänyt juurikaan muistikuvia.

– En muista ollenkaan, että menikö siinä omassa pelissä kaikki kolmoset sisään. Mutta kun katsoin Laurin peliä, niin mietin, että kyllä siinä on saanut heittää. Jumalattomasti on saanut tehdä töitä sen eteen. Tietysti minulla on se ongelma, että olen vähän pienempi kuin Markkanen.


"Leikkiä pallon kanssa"

Markkanen on todistanut EM-kisoissa olevansa aivan Euroopan kärkitasoa. Suomalainen komeilee pistetilaston kolmantena ja viimeistään Kroatia-ottelu näytti, että Markkanen pystyy johdattamaan Susijengin voittoon vaikka vastassa on kovan tason tähtiä.

Markkasen liikkuminen on isoksi pelaajaksi poikkeuksellisen nopeaa ja monipuolista. Suomen tähtipelaaja on poikkeuksellinen atleetti, ja pystyy ratkomaan niin kaukoheitoilla kuin korin alta. Klinga näkee, että pohja huippu-uralle rakennettiin jo lapsena.

– Lähtee sieltä ihan kodista asti, miten hänet on laitettu pelaamaan. Ettei laiteta vain selkä koriin päin, ja että hän on saanut leikkiä sen pallon kanssa vähän takamiesta sun muuta.

Pituuden ja urheilullisten ominaisuuksien lisäksi Klinga painotta Markkasen omaa halua huipulle.

– Puhutaan aina lahjakkuuksista. Yksi lahja on se intohimo, ja että on valmis tekemään unelmien eteen töitä. Harjoittelu on ollut se, millä hän kaiken tuon on tehnyt.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja