Espanjan häikäilemätön siirto kuohuttaa – kohupelaaja Susijengin uuden sensaation esteenä: "Toimimme täysin sääntöjen mukaan"

6:59
"Niidenkin käsi voi alkaa tutista" – Tulosruutu välitti Susijengin tunnelmat Espanja-puolivälierän alla.

Suomen koripallomaajoukkue kohtaa Espanjan EM-kisojen puolivälierissä tiistaina. Espanja on hallitseva maailmanmestari ja FIBA:n rankingin toinen, mutta joukkue ei ole niin loistokas, mitä ranking väittää.

Espanjassa on tapahtunut raju sukupolvenvaihdos. Maajoukkueessa pelasi vielä muutama vuosi sitten NBA-tähdet Pau ja Marc Gasol, Nikola Mirotic sekä eurokoripallon pistehirmu Juan Carlos Navarro.

Vuonna 2019 MM-kultaan Espanjan johdatti NBA-pelintekijätähti Ricky Rubio, joka myös puuttuu tämän vuoden joukkueesta. Toinen iso puutos on ennen kisoja loukkaantunut konkari Sergio Llull.

Tässä turnauksessa Espanja on jalkeilla melko nimettömällä kokoonpanolla aikaisempiin vuosiin verrattuna. Joukkueessa on kolme NBA-miestä: Juancho ja Guillermo Hernangomez sekä Usman Garuba. He muodostavat vaarallisen tornikolmikon Espanjan kokoonpanossa, mutta yksikään ei ole aivan NBA:n tähdistöainesta.

Näiden kolmen lisäksi joukkueesta nousevat esiin kaksi nimeä; kokenut Rudy Fernandez ja pelintekijäksi häikälemättömästi ostettu Lorenzo Brown.

"On olemassa säännöt"

Valmentaja Sergio Scariolo ja etenkin Espanjan liiton puheenjohtaja Jorge Garbajosa heräsivät EM-kisojen alla kokoonpanonsa kapeuteen, varsinkin pelintekijäosastolla.

Supertähti Ricky Rubio ja Real Madridin tähtipelintekijä Carlos Alocen joutuivat sivuun loukkaantumisten takia Garbajosa junailikin todella härskisti joukkueeseen yhdysvaltalaisen Lorenzo Brownin pelintekijän paikalle. Tapauksesta tekee erityisen hävyttömän se, että Brownilla ei ole minkäänlaisia siteitä Espanjaan.

– On olemassa säännöt, ja me toimimme täysin niiden mukaan, Garbajosa sanoi Basketnewsin mukaan.

Kansainvälisen koripalloliiton säännöt sallivat kansalaisuuden vaihdon, ja Brown sai Espanjan passin ja edustuskelpoisuuden ilman mitään ongelmia.

Espanjassa Brownin hankkiminen maajoukkueeseen herätti ennen turnausta paljon kohua, ja harva hyväksyi yhdysvaltalaisen tulon maajoukkueeseen. Espanjan mediassa Brownin ostamisesta kirjoitettiin paljon, mutta sillä ei ollut vaikutusta. Päävalmentaja ja Espanjan liitto tekivät tahtonsa mukaan, ja Brown onkin osoittautunut huipputärkeäksi palaseksi Espanjan tähänastiselle menestykselle.

Maccabi Tel Avivissa pelaava pelintekijä nakutti neljännesvälieräottelussa Liettuaa vastaan 28 pistettä ja osoitti varsinkin ratkaisuhetkillä, että hän pystyy ottamaan tarvittaessa joukkueen harteilleen.

Brown ei ole turnauksen ainoa niin sanottu ostopelaaja. Suomelle neljännesvälierissä hävinneen Kroatian takamiehenä hääri yhdysvaltalainen Jalen Smith. Slovenian joukkueessa pelaa puolestaan reilu kaksimetrinen yhdysvaltalaisjärkäle Mike Tobey. Puolan riveissä koreja nakuttelee yhdysvaltalainen A.J. Slaughter. Kaikkia näitä pelaajia yhdistä, että heillä ei ole mitään yhteyttä maahan, jonka väreissä he pelaavat.

Jalen Smith jopa myönsi, että hänellä ei ollut minkään valtakunnan käsitystä, missä Kroatia sijaitsee, ennen kuin hänelle tarjottiin maan kansalaisuutta. Tismalleen sama tilanne oli Mike Tobeyn kohdalla. Yhdysvaltalainen kuuli ensimmäisen kerran Sloveniasta, kun häntä pyydettiin edustamaan maata.

Tottunut voittamaan

Vaikka Espanja onkin mukana ilman supertähtiä, on se silti ennakkosuosikki Suomea vastaan. Kuten sanottu, joukkue on hallitseva maailmanmestari ja sen lisäksi tottunut voittamaan. EM-kulta on matkannut Pyreneiden niemimaalle peräti kolme kertaa viidesta edellisestä turnauksesta.

Espanjan joukkueessa ei ole takavuosien kaltaista tähtiloistoa, mutta kokoonpano on tasoltaan leveä. Neljännesvälierissä Espanja nousi isolta takamatkalta voittoon Liettuaa vastaan, ja henki on päällä.

Kun Suomi on ensimmäistä kertaa arvoturnauksen puolivälierissä, on Espanja pelannut mitaliotteluissa viimeisissä kymmenessä EM-turnauksessa. Tämän putken Suomi pyrkii tiistaina Lauri Markkasen johdolla katkaisemaan.

1:26
Lauri Markkasen kommentit voitokkaan Kroatia-neljännesvälierän jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja