Piristystä parisuhteeseen

Keskinäistä yhteiselon aarretta kannattaa vaalia yhteisellä aterialla

-Parisuhde ei ole mikään helppo juttu. Yhdessä eläminen ei ole yksinkertaista vaikka kumppanit rakastaisivat toisiaan syvästi. Kun kahden ihmisen pitää asua saman katon alla vuodesta toiseen ja tulla vielä juttuun keskenään, ei rakkaus yksin riitä.

Parisuhteen kompastuskivet ja sudenkuopat välttääkseen kumppanit tarvitsevat myös taitoa ja tietoa siitä, miten kommunikoida ja miten pitää huolta toinen toistensa henkisestä hyvinvoinnista. Näin toteaa lukuisille ihmisille kautta Suomen tv:stä tuttu psykologi Ben Furman Parisuhteen keittokirjan (Tammi) esipuheessa.

Benin vaimo Katja puolestaan sanoo, että keskinäistä läsnäolon aarretta kannattaa vaalia yhtä paljon kuin lasta, ja mikä sopisikaan noihin hetkiin paremmin kuin yhteinen illallinen. Siinä palaamme tuhansia vuosia vanhaan perinteeseen, jonka mukaan ihmiset ovat kokoontuneet tulen ympärille lihapatojen ääreen keskustelemaan ja kertomaan tarinoita.

Parisuhteen keittokirjassa on ohjeet seitsemään illalliseen. Siitä löytyy yhtä monta reseptiä, joiden avulla voi jalostaa parisuhteen tärkeitä ainesosia ja välttää yhteiselon pohjaanpalaminen. Yleismausteeksi on valittu lämmin huumori ja keittoastiaksi kepeä leikkimieli. Ruokaohjeet on suunnitellut Patrizia Centorbi. Kirjan kuvitus on Aimo Katajamäen käsialaa.

Täytetyt herkkusienet vihreän salaatin kera

12 keskikokoista tuoretta herkkusientä 150 g vaalean leivän muruja (leikkaa vaaleasta leivästä viipaleita ja pane ne kuivumaan jo edellisenä iltana) 30 g hienoksi raastettua parmesaanijuustoa 1 valkosipulin kynsi murskattuna 2 rkl hienoksi pilkottua tuoretta persiljaa 5 rkl oliiviöljyä suolaa, vastajauhettua mustapippuria 2-3 rkl vettä vihreää salaattia

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese herkkusienet ja koverra varret irti hatuista niin, että niiden kohdalle jää kuoppa, johon täyte mahtuu. Paloittele irrottamasi varret pieniksi paloiksi. Kaada pieneen paistinpannuun kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä. Paista paloteltuja sienien varsia kunnes ne pehmenevät.

Sekoita kulhossa paloitellut varret, leivänmurut, parmesaani, murskattu valkosipuli, hienonnettu persilja, 3 ruokalusikallista oliiviöljyä, suola, pippuri ja vesi. Kääntele aineksia kunnes seos on tasainen.

Nosta ruokalusikallinen seosta jokaisen herkkusienihatun sisään ja paista 200 asteessa kunnes seoksen pinta muuttuu rapeaksi.

Asettele valmiit, täytetyt herkkusienet vihreälle salaattipedille, jolle on pirskotettu ripaus viinietikkaa.

Penne alla carbonara

500 g pennepastaa 10 siivua kinkkua tai kylmäsavulohta oliiviöljyä 5 munankeltuaista 1 dl kermaa 125 g parmesaanijuustoa hienoksi raastettuna vastajauhettua mustapippuria suolaa

Paloittele pekoni pieniksi kuutioiksi. Paista kuutiot hitaasti rapeiksi pienessä määrässä oliiviöljyä. Nosta ne sitten hellalta odottamaan seuraavaa työvaihetta.

Vatkaa kulhossa munankeltuaiset, kerma ja puolet parmesaanista. Lisää seoksen paistetut pekonikuutiot ja lämmitä seos pienellä lämmöllä sillä aikaa kun keität pastaa.

Keitä pasta kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Siivilöi vesi pastasta ja sekoita lämmin muna-kerma-juusto-pekoni -seos pastaan. Lisää tarjoiluvaiheessa pastan päälle vielä vastajauhettua mustapippuria ja parmesaaniraastetta.

Mustikkahyve

500 g tuoreita tai pakastettuja mustikoita 2 rkl tuoretta sitruunamehua 150 g ruskeaa sokeria 125 g vehnäjauhoja 125 g kaurahiutaleita 100 g huoneenlämmössä pehmennyttä voita 1 tl kanelia ripaus suolaa

Kuumenna uuni 190 asteeseen. Voitele piirakkavuoka (halkaisija noin 20 cm) voilla ja levitä mustikat tasaisesti vuoan pohjalle. Pirskottele sitruunamehu mustikoiden päälle.

Sekoita kulhossa ruskea sokeri, jauhot, kaurahiutaleet, huoneenlämmössä notkeaksi pehmennyt voi, kaneli ja suola. Seoksen tulee olla karkean murumaista. Levitä seos tasaisesti mustikoiden päälle.

Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia kunnes murukuorrutus muuttuu vaaleanruskeaksi. Tarjoa lämpimänä kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera. .

Lue myös:

    Uusimmat