Pimeä vuodenaika saa monet syömään makeaa: Hanna Partanen kertoo, miksi konvehtirasiat ovat erityinen riski herkuttelijalle

Kaksi kikkaa, joilla voi yrittää hillitä mässäilyä pimeänä vuodenaikana 1:27
Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, mitä ostoskärryihin kannattaa laittaa, jos haluaa vähentää kaamosoireita. Entä mikä ongelma piilee konvehtirasioissa?

Pimeä vuodenaika aiheuttaa joillekin kaamosmasennusta, johon liittyy tutkitusti makeanhimon lisääntymistä. Kun samaan vuodenaikaan sattuu vielä joulu suklaakonvehteineen, kasvavat mahdollisuudet suklaan överisyömiseen.

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo yllä olevalla videolla, miksi joulun konvehtirasiat ovat riskivalinta sekä miksi pakastevihanneksia kannattaa suosia.

10–30 prosenttia suomalaisista kärsii kaamosoireista. Makean syömisen lisäksi kaamosmasennuksen oireita ovat väsymys, painonnousu, ärtymys, mielialan lasku, liikunnan väheneminen, ruokahalun lisääntyminen.

Oireita voi lievittää valohoidon ja liikunnan lisäksi myös syömällä terveellisesti.

Kaamosmasennusta käytetään yleisesti terminä pimeimpien kuukausien väsymyksestä. Virallisesti oikea kaamos, polaariyö, on vain pohjoisimmassa osassa Suomea. Aurinko ei silloin nouse horisontin yläpuolelle. Kaamos on pisin Utsjoella: 52 päivää.  

"Jos kotona on suklaata pilvin pimein..."

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen sanoo, että pimeänä vuodenaikana kannattaa panostaa kodin ruokaympäristöön. Panostus lähtee kaupasta.

– Jos kotona on suklaata pilvin pimein, niin käsi eksyy helposti poimimaan niitä. Kaupassa turvallinen osasto on hedelmä- ja vihannesosasto – sieltä voi valita melkein mitä vain, Partanen kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

– Valinnoillaan voi vaikuttaa kodin ruokaympäristöön ja siihen, että tekisi väsyneenä ja stressaantuneenakin parempia valintoja.

Miksi useita eri suklaalaatuja sisältävät konvehtirasiat ovat riskivalinta? Hanna Partanen kertoo yllä olevalla videolla!

Video: Utsjoella asuva Satu Laiho on kuvannut kaamoksen kauneutta:

Näin kaunis on pohjoisen kaamos – kuvaajana Satu Laiho. 0:46
Videolla kaamoksen kauneutta.

Lue myös:

    Uusimmat