Mainos

Taaperot ja vanhukset kohtasivat liikuntatuokiossa – pilleriä parempaa mielenhoitoa

Vauvat ja vaarit, taaperot ja mummot kohtaavat viikottain Espoon seniorikeskuksessa. Vanhuksille Himpulat & Pampulat -liikuntatuokio tuo iloa ja piristystä – enemmän kuin pillerit koskaan.

Elä ja asu -eläseniorikeskuksessa Kauklahdessa on tiistaisin vilkas päivä. 

– Meillä on täällä viikon suosituin ohjelmanumero, kun lapsiperheet ja vanhukset viettävät yhteisen liikuntahetken. Olemme järjestäneet tätä jo viime vuoden helmikuusta ja suosio on taattu, kertoo viriketoiminnan johtaja Jaana Vehkasalo.

"Tuntee itsensäkin lapseksi jälleen"

Elä ja asu -seniorikeskuksessa Kauklahdessa asuu 74 60–98-vuotiasta vanhusta. Kyse on tehostetusta asumisesta ja monet ovat jo melko huonokuntoisia. 

– Hissillä pääsee tälle tunnille helposti ja onhan tämä jotain uutta, sukupolven ylittäviä tuulahduksia, sanoo Vehkasalo.

Samaa mieltä ovat itse asukkaat.

– Ei mikään ole niin mukavaa kuin nämä pienet lapset, tuntee itsensäkin ihan lapseksi jälleen, kertoo 88-vuotias Tyyne Toivanen.

– Minä odotan tätä aina kovasti. Voi muistella omia lapsia, samalla tavalla he leikkivät ja tohottivat, sanoo puolestaan 86-vuotias Vieno Kareinen.

– Tämä on elämää, voi hyvät ihmiset! Ei parempaa voi olla kuin nuori alkava ihmisen elämä. Se on paras osa maailmaa, sanoo 96-vuotias Nils Meder.

Vanhukset ja lapset kohtaavat tänä päivänä melko harvoin. Isovanhemmat saattavat asua kaukana tai olla jo mullan alla. 

– Tämä idea Himpuloissa lähtikin juuri siitä, että vanhukset ja lapsiperheet ovat samaan aikaan kotona, mutta eivät kohtaa toisiaan. Molemmat ovat vaarassa kokea yksinäisyyttä ja heille kaikille liikunta on hirveän tärkeätä. Keksittiin tämä tapa ja se toimii, liikuttaa niin mieltä kuin kehoakin, kertoo liikuntatuokion vetäjä Hanna Grann.

Vanhin osallistuja 98-vuotias Esko Honka on myös samaa mieltä, että hetki lasten kanssa on parasta. 

– Tämä on paras ohjelma koko kesä- ja syyskaudelle. Kesällähän onkin tauko. Minä olen kiitollinen pitkästä iästä ja hyvästä kunnosta vaimolleni. Hoidin häntä omaishoitajana neljä vuotta, kunnes hän kuoli 90-vuotiaana. Kaiken takana on nainen, naureskelee selvästikin ryhmän yksi hyvävointisimmista miehistä. 

Lasten hymy tarttui vanhuksiin ja pyyhkipä joku kyyneltäkin silmäkulmastaan. Taaperoikäiset vauhtivarpaat tuovat selvästikin enemmän iloa vanhuksille kuin yksikään pilleripurkki.

Aiheesta lisää Kymmenen uutisissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.