Mikkeliläisessä hoivakodissa tanssit ja kävelylenkit on viety terassille – Pirkko, 81, kävelee joka aamu 1,5 kilometriä: "Siitä on tullut jo 60 kilometriä"

Mikkeliläisen hoivakodin terasseilla haitarin soitto raikaa ja kengät kopisevat, kun asukkaat ovat keksineet tanssia ja lenkkeillä parvekkeilla korona-aikana.

Attendo Marsalkanhovin johtaja Ulla Yli-Karro kertoo, että koronasta huolimatta tunnelma hoivakodissa on hyvä. Hoivakodista ei tällä hetkellä poistuta, mutta vanhoja rutiineja pidetään kuitenkin yllä uusin kekseliäin keinoin.

– Minusta ihmeen hyvin on mennyt. Sovittiin alussa, että otetaan rauhallisesti ja mietitään, mitä kivaa me voisimme tehdä, vaikka olemmekin saarroksissa täällä. Sitten nämä seniorit keksivät tämän oman terassikävelyn, toteaa Yli-Karro.

Pirkko on innokas terassikävelijä

Pirkko Manninen, 81, oli ensimmäinen hoivakodin asukas, joka otti aamuisen terassikävelyn osaksi rutiiniaan.

– Minä olen käynyt siellä kohta seitsemän viikkoa joka aamu kello kuuden ja seitsemän välillä.

Asukkaat ovat laskeneet, että parvekkeen terassi on ympärysmitaltaan 30 metriä. Manninen kävelee terassia ympäri 1,5 kilometriä joka aamu.

– Siitä on tullut noin 60 kilometriä matkaa tähän mennessä, laskee Manninen.

Pakkasetkaan eivät ole hidastaneet naisen vauhtia.

– Ei se ole muuta kuin herätä ylös ja lenkkivaatteet päälle. Kävelee sen verran kovaa, että pärjää.

"Siinä voi mennä vaikka pää sekaisin"

Riitta Seppänen, 82, lenkkeili vielä luonnossa, kun Manninen keksi aloittaa kävelykierroksensa hoivakodin terassilla. Pian kuitenkin myös Seppänen vaihtoi luonnon maisemat terassimaisemiin.

– Minä käyn siellä useamman kerran ja lyhyemmät ajat. Pitää käydä päivälläkin eikä vain aamulla.

Vaikka kävely terassilla ei ole yhtä antoisaa kuin luonnossa, on se Seppäsen mukaan tyhjää parempi.

– Kyllä se on erilaista kävellä tuolla maastossa kuin kiertää tuota ympyrää. Siinä voi mennä vaikka pää sekaisin. Pitää kääntyä sen verran varovasti, että ei huimaa.

88-vuotias Annukka Kostamo on hoivakodin kolmas asukas, joka on lähtenyt mukaan päivittäiseen terassikävelyyn.

– Minä olen yleensä ollut yksin, kun menen sinne kuuden jälkeen, ja Riitta tulee joskus kävelemään samaan aikaan siinä vähän myöhemmin. Annukka käy sitten päivällä useamman kerran lyhyempiä aikoja, kuvailee Pirkko Manninen naisten päivittäistä rutiinia.

Terassitansseja tähdittää haitaria soittava asukas

Kävelyn lisäksi hoivakodissa myös tanssiminen on viety parvekkeen terassille. Hoivakodin tehostetun palveluasumisen kerroksessa hoitajat tanssittavat asukkaita haitarin säestyksellä. 

– Meillä on tehostetussa tällainen asukas, joka soittaa haitaria. Me saamme aina ohikulkijoilta aplodeja, kun haitari soi, kuvailee johtaja Yli-Karro.

Terassitansseja järjestetään viikoittain tai aina silloin, kun haitaristi jaksaa soittaa.

– Aina kun soittaja jaksaa soittaa niin tanssijat jaksavat tanssia, mutta soittajalla voi joskus tulla väsymys. Aina ei jaksa soittaa, naurahtaa Yli-Karro.

Bingoa ja karaokea

Muuttuneista rutiineista huolimatta aika hoivakodissa kulkee Pirkko Mannisen mukaan nopeasti ja mukavasti. Yhteishenki hoivakodissa on hyvä, ja yhteyttä läheisiin pidetään puhelimen ja Whatsappin videopuheluiden välityksellä.

Joskus myös Mannisen tytär yllättää tuomalla herkkukassin hoivakodin ovelle.

Hoivakodin hoitajat ovat keksineet myös paljon viihdykettä asukkaille. Ennen paikalla kävi viikoittainen esiintyjä, mutta nyt järjestetään muun muassa karaokea ja bingoa turvavälit huomioon ottaen.

– Tämä on kuusikerroksinen talo ja meillä on isot terassit joka kerroksessa. On kiva, että me näemme myös tuonne Saimaalle, kuvailee Yli-Karro.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Länsi-Savo.

Lue myös:

    Uusimmat