Pilaatko asuntokauppasi väärällä sisustuksella? Välittäjä paljastaa yleisimmät virheet

Perusteellinen siivous, turhien koriste-esineiden karsiminen ja pelkistetty sisustus voivat nostaa kotisi myyntihintaa, paljastaa tuore kiinteistönvälittäjille tehty kysely. Toisaalta pintaremonttikaan ei aina kannata.

Halvat laminaatit lattiaan, persoonallinen pinkki seinä makuuhuoneeseen ja talo täyteen design-huonekaluja? Ei näin, jos tavoitteenasi on saada mahdollisimman korkea hinta asunnostasi.

SKV Kiinteistönvälityksen välittäjilleen tekemä kysely paljastaa, että sijainnin sekä tehtyjen kylpyhuone- ja keittiöremonttien lisäksi puhtaat pinnat, neutraalit värisävyt ja tavaroiden karsiminen parantavat asunnon myyntihintaa.

Kiinteistönvälittäjien näkemyksen mukaan asunnosta saatavalla ensivaikutelmalla onkin suuri merkitys asunnosta saatavaan hintaan. Kyselyyn vastanneista välittäjistä selvä enemmistö uskoo, että ensivaikutelma vaikuttaa erittäin tai melko paljon siihen, kuinka helposti ostajat availevat kukkaronnyörejään. Myös vähäpätöisiltä tuntuvat seikat, kuten asunnon tuulettaminen ja kenkien raivaaminen eteisestä, auttavat luomaan hyvän ensivaikutelman mahdollisille ostajille.

– Vaikka kylpyhuoneen kunto olisi huono, sitä voidaan stailata kirkkailla väreillä, kuten samanvärisillä matoilla ja pyyhkeillä, kehottaa välittäjä.

Useat välittäjät nostavat esiin myös taloyhtiöstä saadun tuntuman tärkeyden. Taloudellisesti vakaa yhtiö, ajoissa tehdyt yhtiön vastuulla olevat remontit ja pätevältä vaikuttava isännöitsijä nostavat asunnon arvoa.

Hutaistu remontti halvoilla materiaaleilla ei kannata

Usein asuntoaan kauppaavat uskovat parantavansa asunnosta saatavaa myyntihintaa itse tehdyllä pintaremontilla. Tämä voi kuitenkin välittäjien mukaan jopa laskea asunnosta saatavaa hintaa.

Remontoijan oma maku saattaa olla hyvinkin erilainen kuin ostajan, ja näin vaivalla tapetoidut seinät saavat näytössä kävijän vain nyrpistämään nenäänsä. Myös huonosti maalatut seinät tai vinksalleen asennettu laminaatti voivat koitua myyjälle vain haitaksi.

Kotiaan myyvillä on välittäjien mukaan usein epärealistiset odotukset pintaremontin vaikutuksesta asunnon hintaan.

– Jotkut luulevat, että 5 000 euron remontilla voi saada 20 000 euroa lisää hintaan, eräs välittäjä ihmettelee.

”Kun naapurikin sai”

Kotiaan myyvän ja välittäjän näkemykset asunnon arvosta saattavat joskus olla kymmenienkin tuhansien eurojen päässä toisistaan. Kyselyyn vastanneista välittäjistä suuri osa kertoo näkemyseron hinnassa olevan yleensä 5-10 prosenttia.

Usein asuntoaan myyvät seuraavat alueensa pyyntihintoja ja määrittelevät oman arvionsa niiden perusteella. Tämä antaa välittäjien mielestä kuitenkin väärän kuvan todellisesta hintatasosta. Myyjälle myös oma koti tuntuu usein arvokkaammalta kuin se onkaan.

– Remonttia on tehty noin 15 vuotta sitten, ja myyjän mielestä kaikki on vielä lähes uudenveroista, kertoo välittäjä näkemyseroista.

– Mikäli naapuri on saanut talostaan hyvän hinnan, myös myyjä olettaa saavansa saman omastaan tietämättä missä kunnossa naapurin talo oli, ihmettelee toinen.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat