Pikkuvauva kuoli, lapset adoptoitiin muualle ja avioliitto kaatui – äiti katuu kohtalokasta päätöstään: "Toivon, etten olisi ottanut tuota riskiä"

Yhdysvaltalaisnainen heräsi pahimpaan painajaiseensa, kun hänen kanssaan samassa sängyssä nukkunut vauva oli tukehtunut. Onnettomuuden seurauksena äiti menetti koko perheensä.

Louisianalaisen kolmen lapsen äidin maailma romahti yhden valinnan seurauksena. Valinta oli nukkua kolmekuukautisen vauvan kanssa samassa sängyssä.

– Menetin kaiken vain, koska otin riskin, 25-vuotias Savannah Struchen kirjoittaa Love What Matters -sivustolla.

Pienen Abigail-vauvan kuoleman jälkeen hän menetti loputkin perheestään: aviomiehensä ja kaksi vanhempaa lastaan.

Ristiriitaista tietoa perhepedistä

Savannah oli kuullut perhepedistä ristiriitaista tietoa. Toisaalta vauvan kanssa nukkumista luonnehdittiin luonnolliseksi ja riskittömäksi, kunhan äiti imettää, on päihteetön eikä sängyssä ole irtonaisia tyynyjä ja raskaita peittoja. Toisaalta sosiaalisessa mediassa varoiteltiin vauvan kanssa nukkumisen riskeistä ja jaettiin uutisia perhepetiin liittyvistä kuolemista.

Savannah ei kuitenkaan ollut kuullut, että myös liian pehmeä patja voi tukehduttaa lapsen. Eikä sitä, että vauva voi tukehtua äitinsä rinnan alle. 

Savannah oli tottunut nukkumaan pienen Abigail-tyttärensä kanssa samassa sängyssä. Eräänä iltana Savannah oli taas menossa vauvansa kanssa petiin. Äitiä väsytti, edellisenä iltana hän oli ollut juomassa.

Savannah kävi nukkumaan Abigailin kanssa. Aamulla vain toinen heistä heräsi.

Painajaismainen aamu


Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.

– Kun heräsin, paidallani oli hänen nenästään valunutta verta, Savannah kirjoittaa.

Hän muisti tarinan äidistä, jonka vauva oli kuollut perhepedissä nukkumisen seurauksena. Tuo äiti oli kertonut löytäneensä pienokaisensa nenä verta ja räkää valuen. Savannah ei halunnut uskoa, että hänen vauvalleen olisi voinut käydä samoin.

Vauva oli veltto eikä herännyt, kun Savannah nosti hänet syliinsä.

Savannah itki ja kiljui. Hänen aviomiehensä ryntäsi huoneeseen. Savannah sopersi Abigailin nimeä ja osoitti elotonta vauvaa. Aviomies huusi vaimolleen ja syytti häntä vauvan kanssa nukkumisesta. Pariskunta oli riidellyt tavasta lähes joka ilta.

Mies pelkäsi, että viranomaiset vievät heidän lapsensa. Uhkaa tähän oli ollut jo aiemmin ilmassa, sillä perheen kaksi vanhempaa lasta olivat pudonneet perhepedistä ja joutuneet päivystykseen vain päivää ennen vauvalle sattunutta onnettomuutta.

Savannahin puoliso soitti hätänumeroon. Pian pientä Abigailia kiidätettiin sairaalaan, ja Savannah puhui poliisille.

– Muistan poliisin ottaneen paitani todisteeksi ja ojentaneen minulle toisen paidan. Muistan itkeneeni, kunnes silmäni olivat turvonneet, kasvoni tuhriintuneet räkään ja päähäni sattui. Muistan kysyneeni poliisilta, pidätettäisiinkö minut. Muistan, että minulle kerrottiin, ettei vauva selvinnyt, Savannah kirjoittaa.

”Toivon, etten olisi ottanut tuota riskiä"

Kirjoituksessaan Savannah kertoo luulleensa, että vauvan kanssa nukkuminen olisi hyvä ja turvallinen tapa. Hänen pienen tyttärensä kuolema osoitti, että sängyn jakamisessa on riskinsä.

Abigailin lisäksi Savannah menetti koko perheensä. Puoliso erosi hänestä. Perheen kaksi vanhempaa lasta adoptoitiin toiseen perheeseen.

Savannah haluaa muistuttaa vauvansa kanssa nukkuvia äitejä miettimään kahdesti, haluavatko he riskeerata vauvansa ja perheensä. Vaikka vaara on pieni, se on todellinen.

– Toivon, etten olisi ottanut tuota riskiä. Toivon, että olisin kuunnellut.

Onko vauvan kanssa turvallista nukkua?

Imetyksen tuki ry -järjestö kertoo sivuillaan, että vauvan vieressä nukkuminen on turvallista, jos:

  • äiti imettää öisin
  • molemmat vanhemmat tietävät nukkuvansa vauvan kanssa samassa sängyssä
  • vauvan kanssa nukkuva ei tupakoi, käytä alkoholia, huumeita tai väsyttäviä lääkkeitä
  • patja on kova ja yhtenäinen, eikä sängyssä ole irtonaisia tyynyjä tai peittoja, joiden alle vauva voi hautautua
  • vauva nukkuu selällään ja äiti kyljellään

Keskosena tai pienipainoisena syntyneen vauvan kanssa ei suositella nukkumaan perhepedissä lapsen ensimmäisinä kuukausina.

Lue myös:

    Uusimmat