Pikkumaistiin puuttuvalle lakiluonnokselle kannatusta poliisista ja Trafilta – "Tilanteita on niin erilaisia"

Poliisille oikeus estää pienessä maistissa ajaminen? 8:00

Uudessa tieliikennelain luonnoksessa ehdotetaan, että poliisi voisi oman harkintansa mukaan pysäyttää alkoholia nauttineen kuskin, vaikka rattijuopumuksen raja ei täyttyisi. Poliisihallituksen poliisitarkastajan mukaan järjestely poistaisi riskejä, eikä rasittaisi poliisin voimavaroja.

MTV:n Huomenta Suomessa torstain vieraillut poliisitarkastaja Heikki Ihalainen pitää ehdotusta hyvänä, sillä voimassa oleva laki ei mahdollista tilannekohtaista harkintaa. 

– Tilanteita on niin erilaisia. Jollain voi olla veressään 0,49 promillea ja olla todella väsynyt ja vaaraksi liikenteelle. Sitten taas on toisia tapauksia, joihin ei varmaan puututa juurikaan, Ihalainen perustelee.

Myös Huomenta Suomessa vieraillut Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen pitäisi luonnoksessa ehdotettua muutosta tervetulleensa.

– Kyse on kevennetystä menettelystä, missä ei rangaista ketään, mutta riski poistetaan liikenteestä.

Pohjosen mukaan Suomessa rattijuopumukselle asetettu raja on lähtökohtaisesti korkea moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna.

– Meillä haikaillaan eurooppalaisen viinikulttuurin perään, mutta täytyy muistaa, että monessa maassa raja on 0,2 promillessa. Meidän 0,5 promillea on sangen korkea.

Lue myös:

    Uusimmat