Poliisi huolissaan aikeista helpottaa 17-vuotiaiden ajokortin hankintaa – viikonloppuöiden ajokieltoa vaikea valvoa: "Muutenkin kiireistä poliisille"

4:03
Näin poliisi kommentoi ehdotettua uudistusta. 17-vuotiaiden määrän kasvu liikenteessä voi poliisin mukaan vaarantaa liikenneturvallisuutta.

Poliisi on huolissaan uudesta lakiehdotuksesta, joka poistaisi 17-vuotiaiden ajokortinhankinnasta poikkeuslupaharkinnan ja antaisi nuoren ajaa ajokortti pelkällä huoltajan luvalla.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Lakiehdotus lisäisi ajo-opetuksen määrää, kieltäisi alaikäisiltä autoajelut viikonloppuöisin sekä velvottaisi nämä käyttämään nuoren kuljettajan tunnistetta autossa. Vaatimuksia on kritisoitu ennakkoon vaikeasti valvottavaksi.

Poliisi toivoo toimivaa tarveharkintaa

Poliisiylitarkastaja Hannu Kautto Poliisihallituksesta pelkää, että uudistus heikentäsi liikenneturvallisuutta, sillä nuoret kuskit ovat jo nyt yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa. Hän pelkää, ettei lisääntyvä ajo-opetus riitä kompensoimaan kasvavaa riskiä.

– Uudistus tulee arviomme mukaan vääjäämättä lisäämään 17-vuotiaiden kuljettajien määrää liikenteessä, mikä voi vaikuttaa negatiivisesti, vaikka suurin osa heistä turvallisesti ajaakin, Kautto sanoo.

Poliisi toivoisikin, että poikkeuslupamenettely säilytetään ja sitä tulisi resursoida niin, että viranomainen selvittäisi ajoluvan tarpeen ja myöntäisi ajolupaa vain todelliseen tarpeeseen. Peruste voisi olla työ- tai harrastematkat.

Kautto myös toivoo, että kortin saamisessa arvioitaisiin myös nuoren aiempaa liikennehistoriaa. Jos nuori on esimerkiksi kevytmoottoripyörällä syyllistynyt vakaviin liikennerikoksiin, ei tälle Kauton mielestä voida heti 17-vuotiaana myöntää B-korttia henkilöauton ajamiseen.

Ehdottaa digitaalisesti tehostettua valvontaa

Kautto muistuttaa, että nykyinen lainsäädäntö mahdollistaisi mainitunkaltaiset rajoitukset esimerkiksi yöajeluille. Kautto kaipaisi käyttöön myös muunlaisia rajoituksia, kuten siihen, että saako nuori kuljettaa kavereitaan autossa tai saavatko auton matkustajat nauttia alkoholia. Tällä vältettäisiin tilanne, jossa päihtyneet matkustajat yllyttäisivät "juoppokuskia" liikennesääntöjen rikkomiseen. 

Poliisi myöntää, että nuorten viikonloppuajeluita on viranomaisen vaikea valvoa.

– Viikonloppuyöt ovat poliisille muutenkin erittäin kiireistä aikaa, joten valvontaa ei varmastikaan ole suuressa määrin mahdollista tehdä, Kautto toteaa.

Poliisi toivoisi esimerkiksi mahdollisuutta, että poliisin rekisterikilpien lukulaite tunnistaisi liikenteessä nuoren käyttämäksi rekisteröidyn auton, jotta yöajot voisi tunnistaa. Lisäksi Kautto kiinnittää huomiota siihen, ettei nuoren kuljettajan "läpyskän" käyttämättäjättämistä ole juuri sanktioitu.

2:04
Näin asiantuntijat suomivat lakiehdotuksen valvomisen vaikeutta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja