Lakiluonnoksessa ehdotetaan isoa muutosta: Poliisi voisi estää myös pienessä maistissa ajamisen

Pienikin alkoholimäärä voisi estää ajon 4:17

Liikenneministeriön lausuntokierroksella olevassa tieliikennelakiluonnoksessa ehdotetaan, että poliisi voisi jatkossa pysäyttää kuljettajan ajon hyvinkin pienen alkoholimäärän jälkeen.

Nykyinen promilleraja Suomessa on 0,5. Lakiluonnoksen ehdotuksen mukaan poliisi voi keskeyttää ajamisen, vaikkei promilleraja ylittyisi.

Poliisi voi tehdä päätöksen ajon pysäyttämisestä jos havaitsee kokeen perusteella kuljettajan nauttineen alkoholia edes vähän.

– Jos nautitun alkoholin toteamiseksi tehtävässä kokeessa moottorikäyttöisen ajoneuvon tai raitiovaunun kuljettajan havaitaan nauttineen alkoholia, mutta kokeen tuloksen perusteella ei ole todennäköisiä syitä epäillä hänen syyllistyneen rattijuopumukseen, liikenteenvalvoja voi kieltää tai tarvittaessa estää häntä kuljettamasta moottorikäyttöistä ajoneuvoa tai raitiovaunua, kunnes hänen elimistössään ei enää ole havaittavaa määrää alkoholia, todetaan lakiluonnoksessa.

Lakiluonnoksessa sanotaan, että kyseinen momentti olisi uusi. 

Tieliikennelakiluonnoksen lausuntokierros päättyy 13.4. Liikenneministeriön viestinnästä kerrotaan, että hallituksen esitys uudesta tieliikennelaista on tarkoitus tuoda eduskuntaan ensi syksynä. 

Ylikomisario: Oikea suuntaus

Nykyisenkään tieliikennelain mukaan ratin taakse ei saa lähteä, jos edellytyksiä ajamiseen ei ole esimerkiksi väsymyksen tai muun syyn takia. Muotoilu ei ole kuitenkaan niin tarkka kuin uusi esitys, joka antaisi poliisille toteutuessaan huomattavasti paremman mahdollisuuden puuttua pienessä maistissa ajamiseen.

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein pitää ehdotusta hyvänä.

– Jos muutos otetaan aktiiviseen käyttöön, kyllähän se on viesti kuljettajille, että maistissa ei saisi ajaa. Jos ajaa, saattaa joutua päätyä ensinnäkin rattijuopoksi. Jos puhaltaa 0,4, käytännössä reissuun voi tulla kahden tunnin tauko.

– Väitän, että tässä on oikea suuntaus, mitä halutaan viestittää kuljettajille. Alkoholi ja autoilu eivät sovi yhteen, edes pienissä määrin.

Pasterstein huomauttaa, että kyse on kuitenkin vasta lakiehdotuksesta, joka on lausuntokierroksella.

– Aika tulee näyttämään, meneekö ehdotus läpi.

Lue myös:

    Uusimmat