Pikkukylän loistava keksintö: Kirjastoauto sai uuden elämän nuorisobussina – ”Meillä on täällä Playstationit ja karaoket”

1:48

Lappilainen kunta haluaa taata nuorille järkevää tekemistä, vaikka nuoret asuisivat kaukana kyläkeskuksesta.

Kolmen ja puolen tuhannen asukkaan Pellon kunta Lapin länsirajalla päätti antaa entiselle kirjastoautolle uuden elämän.

– Tämän tarkoitus on antaa mahdollisuuksia viihtyä ja asua pidempään ympäristökylissä, Pellon nuorisotyöpajaohjaaja Kari Mäki kertoo.

– Syrjäytymisestä ja ympäristökylien nuorista puhuttaessa tärkeintä on saada nuori sinne, missä naapurin kaverit ja muut nuoret ovat. Aivan samalla tavalla kuin kyläkeskuksessa nuoriso kokoontuu nuorisotalolle ja pelaa biljardia tai pingistä.

Monitoimibussi on kulkenut heinäkuun alusta lähtien vakituisia vuoroja pitkin Pellon kuntaa EU-rahoituksen ansiosta.

– Tällä me saadaan ympäristökyliin nuorisotila, jossa on nuorille palvelut ja he voivat käydä bussissa viettämässä aikaa, kuten nuorisotiloissa normaalisti. Meillä on bussissa Playstationit ja karaoket.

"Lauletaan karaokea"

Bussin kyytiin hyppää Pellon ympäristökylällä, Lankojärvellä, neljä tyttöä, jotka suuntaavat heti bussin takaosassa sijaitseville isoille sohville.

– Me laulamme karaokea ja istumme täällä, 13-vuotias pellolainen Emmi Saukkoriipi kertoo.

Positiivisilla mietteillä liikkeellä on myös Emmin kaveri, pellolainen 11-vuotias Venla Rautio.

– Tämä bussi on ihan kiva. Täällä näkee paljon kavereita, Rautio hymyilee.

Nyt tytöillä on kuitenkin kiire ulos. Aurinkoinen sää ja Lankojärvellä järjestetty Beach volley –tapahtuma vetävät tyttöjä puoleensa.

Ainutlaatuinen idea

Aivan heti Mäelle ei tule mieleen vastaavanlaista bussia muualla Suomessa tai Lapissa. Kirjastoautoja on kyllä ollut, mutta nyt mennään astetta eteenpäin.

Bussin tarkoituksena on kiertää Pellon kylän ympäristökylissä ja kerätä nuoret viettämään aikaa oman kylän raitille.

– Saavumme ennalta suunniteltuun kylään ja nuoret tulevat viettämään sinne aikaa.

Välimatkojen ollessa pitkiä kertyy kilometrejä bussin mittariin jopa kymmeniä päivässä.

Pello


Ei pelkästään nuorisoa varten

Vaikka monitoimibussi kulkee nuorisobussin nimellä, ei se ole pelkästään nuoria varten. Bussi tuo myös virkistystä muille syrjäkylien asukkaille, kuten vanhuksille.

– Palvelu on kaikkia varten. Minusta on tärkeää saada palvelu ympäristökylille, jotta ihmiset voisivat olla täällä pidempään. Täällä on hyvä ja viihtyisä elää, koulujen ja kaikkien palveluiden lähtiessä pois me pyrimme tuomaan palvelut takaisin tällä monitoimibussilla, Mäki kertoo Lankojärven rannalla, joka on yksi Pellon ympäristökylistä.

Bussia voidaan myös käyttää kunnan markkinointiin ja erinäiset yritykset ja yhdistykset voivat vuokrata sen käyttöönsä.

– Bussi on rakennettu kolmelle käyttäjäryhmälle: nuorille, vanhuksille sekä yrittäjille ja kunnan markkinointiin. Bussi toimii kuin liikkuvana messuosastona, siinä on äänentoisto ja laitteet valmiina.

Mäki kuitenkin kertoo, että bussin pääkohderyhmä on silti nuoret.

– Nuoret ovat itse ideoineet ja rakentaneet tämän bussin. Pääkohderyhmä on nuoret, koska heissä on tulevaisuus, olivat he sitten kaupungeissa taikka ympäristökylillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja