Pikkujouluaika lisää palomiesten nakit ja muusi -keikkojen määrää – katso varoittava kuva!

Pikkujouluaika näkyy palolaitoksilla niin sanottujen nakit ja muusi -keikkojen lisääntymisenä.

Palomiehen työpäivä voi olla kiireinen tai rauhallinen. Ennustaminen on aina vaikeaa, eikä joulustakaan koskaan tiedä etukäteen. 

– Jos nyt sanon, että joulusta tulee kiireinen, siitä voikin tulla todella rauhallinen. Sama koskee vaikkapa ihan perustiistaita, kertoo palomies-sairaankuljettaja Ilari Vehviläinen Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta Espoosta. 

Pikkujouluaikaan on kuitenkin nähtävissä trendi, jolle palomiesslangissa on olemassa oma terminsä. Kun alkoholia nauttineet pikkujoulujuhlijat väsähtävät, voi tuloksena olla nakit ja muusi. 

– Nakit ja muusi -keikka tarkoittaa sitä, että jo rappukäytävässä haisee palanut ruoka. Yleensä kyseessä on pizza, joka on jäänyt uuniin, Vehviläinen valottaa.

Palaneesta lätystä käytetään myös nimitystä jälkiuunipizza.

– Jälkiuunipizza on juuri tällainen neljä tuntia uunissa palanut pizza. Paistaja makaa sohvalla ja pizza on uunissa jälkilämmöissä.

– Näitä keikkoja ei tarvitsisi tulla yhtään, Vehviläinen toteaa.

Usein sammuneen kotikokin pelastajana toimii palohälytin, naapuri tai pelastuslaitos. Ei-toivottuja nakit ja muusi -aterioita voi välttää syömällä iltapalan jo ulkona, jos omat voimat eivät riitä ruoanlaittoon. Myös palovaroitin on ensiarvoisen tärkeä turvallisuuden kannalta. 

Älä jätä kinkkua uuniin ja mene itse nukkumaan

Palovaroittimen on tärkeä olla toimintakunnossa joka päivä, myös jouluna. 

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos julkaisi kaksi vuotta sitten varoittavan esimerkkikuvan epäonnistuneesta kinkunpaistosta. Palomiehen kokemuksella Vehviläinen sanookin, ettei jättäisi kinkkua paistumaan yksin yöksi, vaan valvoisi koko sen ajan. Mikäli savuun ei herää, seuraukset voivat olla kohtalokkaat. 

Jos Facebook-päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös:

    Uusimmat