Pikavippejä ei kielletä vielä

Päätöksiä pikaluottojen kieltämisestä tai rajoittamisesta saadaan odottaa vielä vähintäänkin useita kuukausia, vaikka yli puolet kansanedustajista tukee kieltoa tai rajoituksia.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ilmoitti tänään, että hänen tavoitteenaan on saada lakiesitys eduskunnan käsiteltäväksi viimeistään ensi syksynä.

Ministerin ilmoitus tuli samoilla hetkillä, kun eduskunnassa alkoi ensimmäinen keskustelu kahdesta rajoituksia ajavasta lakialoitteesta.

Kansanedustaja Sampsa Katajan (kok.) aloitteessa ehdotetaan lainmuutosta, jolla tekstiviesteillä tai internetistä saatavat pikaluotot kiellettäisiin kokonaan. Lenita Toivakan (kok.) aloitteessa ei ajeta täyskieltoa, mutta sen myötä pikavippitoimintaan tulisi useita rajoituksia.

Molemmissa aloitteissa on allekirjoittajia kaikista puolueista ja kumpaakin tukee reilusti yli puolet kansanedustajista.

Aloitteiden pohjalta lakia ei kuitenkaan ryhdytä muuttamaan. Kataja kertoi eduskunnan keskustelussa, että ne on tarkoitus käsitellä yhdessä hallituksen esityksen kanssa, kun sellainen aikanaan tulee eduskunnalle.

Kateutta ja kilpailua aloitteesta

Aloitteiden ehdotukset saivat keskustelussa pääosin tukea, mutta kuultiinpa myös ihmettelyä ja kateudensekaista kilpailua.

– Olisin toivonut, että kokoomuksen edustajilla olisi ollut malttia odottaa työryhmän perustellun työn tulos. Sen mukaan olisi katsottu, miten kysymyksessä olisi paras edetä, SDP:n Johanna Ojala-Niemelä sanoi.

Hän viittasi oikeusministeriön työryhmään, jossa parhaillaan valmistellaan ehdotusta pikaluottojen kieltämiseksi tai rajoittamiseksi. Sen työn on määrä valmistua tämän kuukauden loppuun mennessä.

Keskustan Anne Kalmari muisteli happamasti, että kokoomuksen edustajista vain kourallinen innostui viime syksynä, kun hän haki tukea omalle aloitteelleen.

"Härskiä bisnestä"

Kansanedustajat eivät säästelleet sanojaan. Pikaluottoja kuvattiin härskiksi bisnekseksi, mikä perustuu ihmisten hätään ja huonoon harkintakykyyn ja missä koronkiskonta lähentelee ryöstöä.

Toisinajattelijaksi paljastui perussuomalaisten Olli Immonen. Hän tyrmäsi kieltoaloitteen täysin ja sanoi, ettei kannata kieltoihin perustuvaa yhteiskuntaa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat