Pikaruokaravintoloissa lakkouhka – tämän verran palkan tuplaus näkyisi hinnoissa!

Yhdysvalloissa pikaruokaloiden työntekijät kaavailevat lakkoon ryhtymistä nostaakseen palkkatasojaan.

Tällä viikolla saatetaan nähdä useiden pikaruokaketjujen työntekijöiden jättävän työnsä kesken, ainakin siihen asti kunnes heidän tuntipalkkaansa nostettaisiin.

Salon-lehden mukaan lakkoja järjestetään yhteensä seitsemässä kaupungissa. Pikaruokaloiden työntekijät ovat lakkoilleet New Yorkissa jo useaan otteeseen, mutta nyt myös muun muassa Chicagossa ja Detroitissa suunnitellaan lakkoon ryhtymistä tämän viikon aikana. New Yorkissa lakkoiltiin eilen maanantaina surkeiden työolosuhteiden takia. Työtekijät pakotettiin työskentelemään kuumassa lämpötilassa ilman ilmastointia.

Fast Food Forward -niminen ryhmä yrittää auttaa työntekijöitä edistämään työolosuhteitaan ja etenkin palkan nousemista. Työntekijät toivovat tuntipalkan olevan tulevaisuudessa 15 dollaria. Tällä hetkellä pikaruokaloissa työskentelevien minimituntipalkka on 7.25 dollaria.

Pikaruokaketjut tuottavat runsaasti työpaikkoja ja saavat voittoa vuosittain suuria summia. New York Post -lehden mukaan työntekijät tienaavat kuitenkin viikossa noin 150-350 dollaria.

Kansasissa suoritetun tutkimuksen mukaan McDonald's kykenisi jopa tuplaamaan työntekijöiden palkat ja nostamaan esimerkiksi Big Mac -hampurilaisen hintaa dollareina 68 senttiä. Dollarin menu -tuotteiden hintaa täytyisi nostaa dollareina vain 17 senttiä. Tutkimusassistentti Arnobio Morelix tutki McDonaldsin vuotuisia kustannuksia ja huomasi, että vain 17.1 prosenttia tuotoista käytetään työntekijöiden etuihin ja palkan maksamiseen.

TOIMITUKSEN MUOKKAUS 1.8. klo 11.09: Huffington Post oikaisi aiempaa uutistaan31.7. klo 18.51: Arnobio Morelixin analyysi oli osittain puutteellinen, ja siinä oli jätetty huomioimatta franchise liiketoiminnan kustannuksia. Uuden laskennan myötä Big Macin hinta nousisi 1,28 dollarilla.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja