Piispat: Miespappi ei voi kieltäytyä yhteistyöstä naispapin kanssa

Piispainkokouksen päätöksen mukaan naispappien kanssa yhteistyöstä kieltäytyvät miespapit voidaan tarvittaessa jopa erottaa tehtävästään. Ratkaisuja naisppeudesta nousseisiin kiistoihin pyritään kuitenkin hakemaan etupäässä keskustelemalla.

Mikkeliin kokoontunut piispainkokous yrittää suitsia naispappeuden aiheuttamia ongelmia kirkon työyhteisöissä.

Kokous on päättänyt antaa selonteon, jossa ohjeistetaan, miten erilaisista virkanäkemyksistä johtuvia pulmia pitäisi hoitaa työpaikoilla.

Kokouksen mukaan miespappi ei voi virkatyössään kieltäytyä yhteistyöstä naispapin kanssa. Piispainkokous korostaa, että ratkaisuja tulee kuitenkin etsiä ensisijaisesti keskustelujen avulla.

Jos keskustelut eivät auta, on mahdollista ottaa käyttöön sanktiot, joita ovat huomautus, varoitus ja viime kädessä irtisanominen.

Piispainkokous toteaa selonteossaan, että naispappeuspäätöksen yhteydessä hyväksytty ponsi haastaa kaikkia osapuolia vaalimaan kirkon ykseyttä.

Vaikka kirkko kunnioittaa naispappeuden torjujien vakaumusta, odottaa kirkko heidän kuitenkin tunnustavan vuonna 1986 tehdyn päätöksen merkityksen ja sitovuuden.

Vakavia työyhteisöongelmia on noin kahdessa prosentissa Suomen seurakunnista. Pastoreita, jotka kieltäytyvät yhteistyöstä naispappien kanssa, arvioidaan olevan 40-50. Kaikkiaan Suomen seurakunnissa toimii 2500 pappia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat