Tiukat energiamääräykset ohjaavat rakentamaan – ja lähitulevaisuudessa myös peruskorjaamaan – matalan energian taloja. Moni rakennusalalla toimiva on sitä mieltä, että nykyajan nollaenergiatalot ovat ongelmallisia ja niissä piilee asukkaiden terveyttä uhkaava tulevaisuuden homepommi. Hometaloja roppakaupalla uransa aikana nähnyt tarkastaja ja rakennusmestari Matti Eklund ei kiellä tätä.
Kun ennen oli hirsirakenteinen ja hengittävä tupa, jonne ei oltu edes vedetty vesijohtoa, nykyään rakennetaan tiiviitä rakennuksia, joissa ilma ei kulje.
– Lisälämmöneristäminen yläpohjarakenteissa on aiheuttanut ongelmia. Kun vaikkapa passiivi- tai nollaenergiataloon laitetaan 40–50 senttiä villaa yläpohjaan, ei sisätiloista vuotava lämpö pääse enää kuivattamaan ja pitämään rakenteita kunnossa, Eklund selittää.
Eristys estää lämpövuodot, mutta vaatii rinnalleen hyvää tuuletusta. Tuuletus takaa sen, että kosteus ei jää muhimaan kattorakenteisiin.
– Kun yläpohjaan puhalletaan villaa, ei moni mieti, että tuuletus ei enää toimi ja rakenteet vaurioituvat muutaman vuoden päästä, Eklund harmittelee.
Sisäilman laadukkuus on jäänyt muun muassa energiatehokkaan rakentamisen jalkoihin. Eduskunnan tarkastusvaliokunta jätti 2013 puheenjohtajansa Tuija Braxin johdolla esityksen, joka 14-kohtainen toimenpideohjelma pyrkii tilanteen kohentamiseen. Esitys pohjaa laajaan aiheesta tehtyyn tutkimukseen.
Lue lisää täältä:
Brax ei tinkisi energiansäästöstä homeongelmien vuoksi
Raportti: Suomen homeongelmat voivat pahentua entisestään
MTV3 / Jenni Junkala