Pihvinpaiston tärkein vaihe: Muuten et saa mureaa lihaa!

Lihan vetäytyminen on ensiarvoisen tärkeää, jos haluat nauttia mureita pihvejä.

Lihan kannattaa aina antaa vetäytyä paistamisen jälkeen foliolla peitettynä ja lämpimässä. Folion päälle voi kääräistä vaikkapa vielä keittiöpyyhkeen lämmikkeeksi. Jos tämän vaiheen jättää tekemättä, voi muuten täydellinen liha muuttua mureasta sitkeäksi.

– Paistettaessa lämpö tunkeutuu lihaan ulkoa päin ja korkeammissa lämpötiloissa lihan pinnan lähellä olevat nesteet tihkuvat pois lihasta. Lämmin liha kypsyy vyielä vetäytyessäänkin, ja jäähtyessään kasaa painuneet syyt lopulta "rentoutuvat", jolloin lihan sisällä olevat nesteet jakautuvat tasaisesti lihaan. Tämä antaa lihaan mureutta ja parantaa makua, neuvoo pihviammattilainen ja ruokakirjailija Paul Gayler.

Vetäytymisajat vaihtelevat muutamasta minuutista kymmeneen minuuttiin, riippuen pihvin koosta ja halutusta kypsyysasteesta. Nämä paistoajat pätevät noin 2,5 cm paksuun pihviin:

1. Jos pihvin halutaan olevan verinen: Paista sitä noin 1-2 minuuttia per puoli ja annetaan vetäytyä folion alla 9 minuuttia.

2. Läpikypsä pihvi: Paistetaan 7-8 minuuttia per puoli, jonka jälkeen sen annetaan vetäytyä noin 3 minuuttia.

Lähde: Paul Gayler: Pihvi (Moreeni 2011)

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat