HS: Asiantuntijalta yllättävää tietoa – suomalaisten päähän iskostettu grillaustapa onkin täysin väärä!

grilli
Elintarvikekemistin mukaan liha kannattaa grillata jääkaappikylmänä, maustaa vasta paistamisen jälkeen ja kypsentää mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa. Shutterstock

Helsingin Sanomat haastatteli kemistiä selvittääkseen, miten grillataan täydellistä lihaa.

– Grillaajan tärkein tehtävä on varjella, että vesi pysyy mahdollisimman hyvin pihvin sisällä, elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia Turun yliopistosta kertoo Helsingin Sanomille.

Hopian mukaan tärkeimmät asiat lihan grillauksessa ovat maustaminen, paistaminen ja vetäytyminen. Lihaa ei saa paistaa liian kuumalla ritilällä, koska tällöin lihasyyt painuvat kasaan ja vesi lähtee liikkeelle. Liha kannattaa siis Hopian mukaan paistaa alhaisella lämpötilalla mehukkuuden takaamiseksi.

Hopia itse valmistaa lihansa usein vakuumiin käärittynä vesihauteessa. Kun liha on läpeensä 56-asteista, se kuivataan ja laitetaan grilliin, jossa se saa paistopinnan.

Liha kannattaakin paistaa jääkaappikylmänä

Kannattaako liha sitten maustaa ennen vai jälkeen paistamisen? Anu Hopian mukaan suola nostattaa mehevöittävää vettä pihvistä pois, joten jälkisuolaaminen on viisaampaa.

Hopia myös tyrmää Helsingin Sanomien haastattelussa yleisen uskomuksen, jonka mukaan liha tulisi paistaa huoneenlämpöisenä jääkaappikylmän sijaan. Jääkaappikylmästä lihasta voi tulla grillissä jopa mehevämpää! Hopian mukaan kannattaa myös unohtaa neuvo, jonka mukaan pihviin ei saisi koskea grillaamisen aikana.

– Pihviä kannattaa käännellä jatkuvasti, noin 15–30 sekunnin välein, kunnes liha on halutun kypsää, Hopia toteaa Helsingin Sanomien haastattelussa.

***

Näin sammutat grillipalon 7:33

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.