HS: Asiantuntijalta yllättävää tietoa – suomalaisten päähän iskostettu grillaustapa onkin täysin väärä!
Helsingin Sanomat haastatteli kemistiä selvittääkseen, miten grillataan täydellistä lihaa.
– Grillaajan tärkein tehtävä on varjella, että vesi pysyy mahdollisimman hyvin pihvin sisällä, elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia Turun yliopistosta kertoo Helsingin Sanomille.
Hopian mukaan tärkeimmät asiat lihan grillauksessa ovat maustaminen, paistaminen ja vetäytyminen. Lihaa ei saa paistaa liian kuumalla ritilällä, koska tällöin lihasyyt painuvat kasaan ja vesi lähtee liikkeelle. Liha kannattaa siis Hopian mukaan paistaa alhaisella lämpötilalla mehukkuuden takaamiseksi.
Hopia itse valmistaa lihansa usein vakuumiin käärittynä vesihauteessa. Kun liha on läpeensä 56-asteista, se kuivataan ja laitetaan grilliin, jossa se saa paistopinnan.
Liha kannattaakin paistaa jääkaappikylmänä
Kannattaako liha sitten maustaa ennen vai jälkeen paistamisen? Anu Hopian mukaan suola nostattaa mehevöittävää vettä pihvistä pois, joten jälkisuolaaminen on viisaampaa.
Hopia myös tyrmää Helsingin Sanomien haastattelussa yleisen uskomuksen, jonka mukaan liha tulisi paistaa huoneenlämpöisenä jääkaappikylmän sijaan. Jääkaappikylmästä lihasta voi tulla grillissä jopa mehevämpää! Hopian mukaan kannattaa myös unohtaa neuvo, jonka mukaan pihviin ei saisi koskea grillaamisen aikana.
– Pihviä kannattaa käännellä jatkuvasti, noin 15–30 sekunnin välein, kunnes liha on halutun kypsää, Hopia toteaa Helsingin Sanomien haastattelussa.
Lähde: Helsingin Sanomat
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti