Piha on Sonjan harrastus

Ihana piha -ohjelman juontaja Sonja Lumme on ihan oikea viherpeukalo. Viihdetaiteilija ja laulaja rentoutuu puutarhassaan, joka on varhaisesta keväästä myöhään syksyyn kodin luonteva jatke.

Sonja Lumpeelle oma piha merkitsee ennen kaikkea paikkaa rentoutua. Se tarjoaa puitteet oleskeluun ja viihtymiseen, mutta myös rakkaalle harrastukselle ja onnistumisen elämyksille.

– Asun Helsingissä vanhassa omakotitalossa, ja olisikohan piha noin tuhat neliötä. Oleskelupaikan lisäksi se on hyötypuutarha marjapensaineen ja hedelmäpuineen: täällä kasvaa omena- ja luumupuita sekä pikkuinen päärynäpuu, esittelee Sonja.

Uutuutena ja puutarhan kruununa on aprikoosipuu. Eksoottisen taimen Sonja on saanut puutarhaneuvos Anssi Grannilalta, jonka mukaan aprikoosit menestyvät ainakin Virossa, lauhoina vuosina ne saattavat talvehtia täälläkin.

– Tykkään kokeilla ja tilaan siemeniä ulkomailtakin, ikkunalaudalla vihertää jo. Kesäksi on pari uutta tomaattia. Viime kesänä istutin parsaa, jolta tosin vie nelisen vuotta tuottaa ensimmäinen sato. Pari uutta omenapuutakin on, luettelee Sonja.

Suoraan pihalta pöytään

Sonja kasvattaa itse tomaatteja, kurkkuja, paprikoita ja yrttejä kasvihuoneessa. Kasvimaan laajennukseen hän on suunnitellut itämaisia vihanneksia täksi kesäksi. Kesällä pöytään korjataankin paljon satoa omasta puutarhasta.

– Ensin syödään pienet salaatit ja harvennustaimet, varsinainen satohan valmistuu myöhemmin. Yritän kasvattaa varhaisperunaa, mutta ne eivät koskaan ehdi yhtä aikaisin kuin kauppojen ensimmäiset perunat. Sitä parempiahan ne oman maan perunat ovat, hän hehkuttaa.

Kirveleviä tappioita Sonja ei ole harrastuksessaan kokenut, joskin ruokasipulit ovat osoittautuneet varsinaiseksi haasteeksi.

– Olen yrittänyt kaikkea, kokeillut tuhkat ja muut. Silti nostan syksyllä istukkaat, jotka eivät ole kesän aikana kehittyneet miksikään, hän kuvailee nauraen.

Luonnonmukainen kasvinsuojelu ja lannoitus ovat hänen kotipuutarhansa kulmakiviä. Hän ei tuomitse kemikaaleja, mutta ei halua kuormittaa niillä luontoa, sillä sadon määrä ei ole hänen viljelyksillään tärkeintä, vaan laatu.

– Kun kasvit viihtyvät kasvupaikoillaan, niillä on myös voimaa vastustaa tauteja, hän muistuttaa.

Perinteet kukkivat pihassa

Sonjan pihan kukkaloisto rakentuu runsaasta sipulikukkien määrästä ja suomalaisista perinneperennoista, kuten varjo- ja tiikerililjoista ja leimukukista. Kesäkukkia hän soinnuttaa sopimaan yhteen tai valitsee niitä tuoksun tähden esimerkiksi oleskelualueen läheisyyteen.

– Yritän saada pihan kukkimaan keväästä syksyyn, mutta se ei aina onnistu. Keskikesällä voi olla hetki, ettei pihassa kuki oikeastaan mikään, kun kevätkukat ovat lakanneet kukkimasta eikä vielä ole syyskukkien aika, hän kertoo.

Osan kesäkukista Sonja kasvattaa itse siemenistä, tilan mukaan. Osa kukista on hurmaavia heräteostoksia valmiina taimina.

– En hyljeksi kaupan tarjoamia vaihtoehtoja Ihanaa, että nykyään kokeillaan erikoisuuksia ja sellaista, mitä ei ehkä tule mieleen yhdistää. Esimerkiksi maissi ja heinät toimivat hyvin kesäkukkien joukossa, hän vinkkaa.

Rakkautta ja uurastusta

Viherpeukaloiden tapa jakaa vinkkejä ja taimia on Sonjan mielestä hienointa harrastuksessa. Ihana piha -ohjelmaa tehdessään hän tapasi monia intohimoisia ja hienoja persoonia. Ideoita ja tietoa Sonja ammentaa myös puutarhamessuilta, kalenterissa ovat sekä Tukholma että Tallinna. Matkoilla hän muutenkin katselee ympärilleen ja suosittelee esimerkiksi Lontoon hienoja puistoja.

– Puutarhanhoito vie aikaa, mutta se menee harrastuksena kesäpäivän ohessa. Pitää kastella, ja tomaatit vaativat nyppimistä. Jos on pidempään kotoa pois, penkit odottavat kitkijää. On päiviä, kun se tuntuu työltä, hän tunnustaa.

Kallioinen tontti asettaa omat ehtonsa, ja tarhurin on jaksettava kärrätä multaa vuodesta toiseen, jotta kasveilla olisi riittävästi multatilaa. Sonjan unelmien piha olisi nykyistä isompi: siellä olisi maalaistalon puutarha, iso kasvimaa ja vehreä oleskelupiha.

– Uuden pihan rakentaja tai vanhan kunnostajan pitäisi miettiä, mitä puutarhaltaan haluaa. Sen mukaan hän voi mitoittaa myös aikansa ja voimansa. Kaiken tarkoitushan kuitenkin on, että pihallansa viihtyy ja siitä nauttii, hän teroittaa.

Tässä vaiheessa vuotta Sonja muistuttaa puiden ja pensaiden kevätleikkauksista ja tuholaistorjunnasta. Heti maan paljastuttua voi aloittaa kevätkylvöt, nyt voi kylvää siemeniä purkkeihin sisällä.

Teksti: Pirjo-Margit Lehtinen / Mediafocus
Kuvat: MTV3

Lue myös:

    Uusimmat