Mainos

Pietarsaaren sikaritehtaan taru lopussa

Pietarsaaren sikaritehtaan toiminta loppuu syyskuun lopussa. Tehtaan uusi isäntä, ruotsalainen Swedish Match, siirtää tuotannon Belgiaan ja Hollantiin. Sikaritehtaan palveluksessa on kaikkiaan 76 työntekijää. Tuotannon siirrosta ilmoitettiin työntekijöille tänään.

Pietarsaaren sikaritehdas on Euroopan vanhin ja maailmassakin toiseksi vanhin. Tehdas siirtyi kolmisen vuotta sitten Rettigin suvulta amerikkalaiselle tupakkajätille R.J. Reynoldsille. Reynolds myi puolestaan viime vuoden marraskuun lopussa tehtaan ruotsalaiselle Swedish Matchille.

Kaupan yhteydessä Pietarsaaren sikaritehtaasta tuli osa ruotsalaisyhtiön sikaridivisioonaa, joka koostuu kuudesta tehtaasta. Tupakkadivisioonan osuus koko Swedish Matchin liikevaihdosta on kymmenisen prosenttia eli noin 700 miljoonaa kruunua.

Tehtaan toimihenkiöiden luottamusmies Nils Hernberg kertoi, että Swedish Matchin johto ei hyväksynyt heidän ehdotustaan Pietarsaaren tuotannon rationalisoinnista. Työntekijät ehdottivat mm., että kaikki 55 vuotta täyttäneet tai sitä vanhemmat siirrettäisiin eläkkeelle. Näitä tehtaassa on kaikkiaan parisenkymmentä. Tuotannon lopettamisesta kertonut tupakkadivisioonan päällikkö, hollantilainen Rob Zwarts sanoi, että sekä Belgian että Hollannin tehtailla on vajaakapasiteettia, joten uusia työntekijöitä ei tarvita. Zwarts sanoi lisäksi, että Pietarsaaren tehtailla pitäisi investoida lisää, mutta investoinnit tulisivat neljä kertaa kalliimmiksi kuin tuotannon siirtäminen Keski-Eurooppaan. Tuotannon jatkuminen Pietarsaaressa olisi vaatinut myös huomattavasti suuremman myynnin lähialueille.

-Itse olen ollut sikaritehtaan palveluksessa nelisenkymmentä vuotta. Vaikka tiesinkin valmistautua pahimpaan, niin kyllä tällä hetkellä tuntuu ankealta. Ei siitä mihinkään pääse, sanoi Hernberg.

Yt-neuvotteluja hän luonnehti asiallisiksi. Päätös merkitsee 235 vuotta Pietarsaaressa jatkuneen sikarien rullauksen loppumista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.