Pietarilaiset pelkäävät rajan sulkua – Veronika: "Voi olla heidän viimeinen matkansa"

Pietarin kansainvälisellä linja-autoasemalla ihmiset kertoivat pelkäävänsä, että Venäjän ja Viron välinen raja suljetaan 1:27
Pietarin kansainvälisellä linja-autoasemalla ihmiset kertoivat pelkäävänsä, että Venäjän ja Viron välinen raja suljetaan.

Pietarin kansainvälisellä linja-autoasemalla ihmiset kertoivat pelkäävänsä, että Venäjän ja Viron välinen raja suljetaan.

Maiden välisen rajan sulkeminen saattaa tehdä mahdottomaksi tavata rajan toisella puolella asuvia sukulaisia.

– Lippujen kysyntä on noussut, samoin kuin hinnat, koska ihmiset ajattelevat, että se voi olla heidän viimeinen matkansa, sanoi EU:ssa asuva Veronika, jolla on sukulaisia Venäjällä.

Suomessa hallitus on sulkenut päätöksillään kaikki itärajan raja-asemat Inarin Raja-Jooseppia lukuun ottamatta. 

Raja-Jooseppi on jouluaaton aattoon asti ainoa paikka, josta henkilöliikenne pääsee kulkemaan Suomen ja Venäjän välillä.

Virossa Suomen rajan tilannetta seurataan tarkkaan ja ollaan valmiita toimimaan laittoman maahantulon estämiseksi, sanoi Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen apulaispääjohtaja Veiko Kommusaar aiemmin marraskuussa.

– Olemme valmiita toimimaan laittoman maahantulon estämiseksi. Rajatilanteesta riippuen tämä voi tarkoittaa rajanylityspaikkojen osittaista tai kokonaista sulkemista.

Sinä aikana, kun Suomen itärajan on ylittänyt satoja kolmansien maiden kansalaisia, joilla ei ole ollut tarvittavia matkustusasiakirjoja, Viroon heitä on saapunut toistaiseksi joitakin kymmeniä.

Viron kansainvälisen puolustustutkimuskeskuksen varajohtaja Kristi Raik on arvioinut, että konsensus on Virossa vahvemmin kuin Suomessa sillä kannalla, että turvallisuus edellä pitää mennä.

–  Ei siihen voi vastata sillä, että me nyt sataprosenttisesti kunnioitamme kansainvälisiä normeja tilanteessa, jossa Venäjä loukkaa meitä, hyökkää ikään kuin heidän (siirtolaisten) kautta, Raik sanoi STT:lle.

Lue myös:

    Uusimmat