Viro valmis sulkemaan jopa kaikki rajanylityspaikat – useita ihmisiä käännytettiin eilen takaisin Venäjälle

Mihin Venäjä pyrkii ihmisten masinoinnilla? Asiantuntija Hanna Smith vastaa 2:03
Katso myös: Mihin Venäjä pyrkii turvapaikanhakijoiden masinoinnilla Suomen rajoille? Asiantuntija Hanna Smith vastaa

Viron poliisi- ja rajavartiolaitos on valmis sulkemaan Viron rajanylityspaikkoja, jos paine rajalla kasvaa, kertovat virolaismediat

Postimees-lehden mukaan Viro on valmis tarvittaessa sulkemaan jopa kaikki rajanylityspaikat.

Viron yleisradioyhtiö ERR uutisoi torstai-iltana, että Narvan rajanylityspaikalle oli saapunut päivän aikana 19 ihmistä ilman asianmukaisia asiakirjoja tarkoituksenaan päästä Schengen-alueelle. Kukaan heistä ei hakenut Virosta turvapaikkaa, ja heidät kaikki käännytettiin takaisin Venäjälle.

ERR kertoo Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen olevan valmistautunut siihen, että kun Suomi sulkee rajanylityspaikkojaan, turvapaikanhakijoita voidaan ohjata Viroon.

– Seuraamme tilannetta ja olemme valmiita reagoimaan ja tarvittaessa ryhtymään toimiin, Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen pääjohtaja Egert Belitshev sanoi ERR:lle.

Belitshevin mukaan Kaakkois-Viron rajanylityspaikoilla on rauhallista.

"Meillä on suunnitelmat valmiina"

Venäjän rajaviranomaiset eivät Belitshevin mukaan tavallisesti päästä ihmisiä rajan yli Viroon, jos näillä ei ole asianmukaisia asiakirjoja. Ihmiset saattavat nyt virallisten rajanylityspaikkojen sijaan pyrkiä Viroon muilla tavoin, kuten metsän kautta, Belitshev sanoi Aktuaalne kaamera -uutisohjelmalle ERR:n mukaan.

– Olemme harjoitelleet tällaisissa tilanteissa toimimista. Meillä on suunnitelmat valmiina, hän sanoi.

Viro on aiemmin lähettänyt rajaviranomaisiaan auttamaan Latvian ja Liettuan rajoille, kun mailla oli samankaltainen tilanne meneillään Valko-Venäjän kanssa. Apua voidaan pyytää myös vastavuoroisesti, jos tilanne pahenee, hän sanoi.

Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen apulaispääjohtaja Veiko Kommusaar sanoi, että vain ihmiset, joilla on lailliset perusteet tulla EU:n alueelle, voivat tehdä sen Viron kautta.

– Seuraamme tilannetta tarkasti, ja jos on tarpeen, olemme valmiita toimimaan laittoman maahantulon estämiseksi. Rajatilanteesta riippuen tämä voi tarkoittaa rajanylityspaikkojen osittaista tai kokonaista sulkemista, Kommusaar sanoi Postimees-lehdelle torstaina.

Yöllä rajaa ei yritetty ylittää

Viime yönä rajaa ei yritetty ylittää Venäjältä Viroon ilman asianmukaisia papereita, Narvan rajanylityspaikan päällikkö Marek Liiva sanoi ETV:n Terevisioon-ohjelmassa ERR:n mukaan.

– Yö on ollut rauhallinen eivätkä päivän (torstain) tapahtumat toistuneet yöllä, Liiva sanoi perjantaiaamuna.

– Seuraamme tilannetta tarkasti. Rajavalvonta on liikkeellä vahvistetuilla joukoilla. Olemme hyvin valmistautuneita eilisten tapahtumien mahdolliseen toistumiseen, hän lisäsi.

Samassa ohjelmassa Viron sisäministeri Lauri Läänemets sanoi, ettei Virolla ole tietoa siitä, kuinka monta ihmistä Venäjä voisi yrittää ohjata ylittämään rajan Viroon.

– Teemme jo ennakkotarkastuksia rajalla, joten kukaan ei pääse rajanylityspaikalle ilman syytä, Läänemets sanoi Narvan rajasta.

Lue myös:

    Uusimmat