Pienyrittäjät vaativat tasa-arvoista työttömyyseläkettä

Pienyrittäjät peräävät korjausta ensi vuoden alussa voimaan astuvaan työttömyysturvalakiin. Yrittäjät haluavat palkansaajien tapaan oikeuden niin sanottuihin lisäpäiviin 500 päivän työttömyysajan jatkeeksi. Hyväksyttävänä yrittäjät eivät pidä myöskään sitä, että vanhuuseläkkeelle pääsyn ikäraja on yrittäjillä korkeampi kuin palkansaajilla.

- Järjestelmä ei ole oikeudenmukainen, jos yrittäjät jäävät lisäpäivien ulkopuolelle, painotti Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassan (SYT) hallituksen puheenjohtaja yrittäjäneuvos Lars Gästgivars.

Työttömyysturvan uudistus poistaa vuoden 1949 jälkeen syntyneiden pitkäaikaistyöttömien työttömyyseläkkeen. Se korvataan työttömyysturvajärjestelmän kautta maksettavilla niin sanotuilla lisäpäivillä. Niiden aikana 59 vuotta täyttäneet työttömät saavat ansiosidonnaista päivärahaa vähintään 62-vuotiaaksi, jolloin heillä on oikeus siirtyä täydelle vanhuuseläkkeelle.

Nykyinen työttömyyseläke koskee samalla tavalla sekä yrittäjiä että palkansaajia. Sen sijaan lisäpäiväoikeutta ei kuitenkaan ole tämänhetkisessä lainsäädännössä ulotettu yrittäjiin.

- 60 vuotta täyttäneet yrittäjät, joille on maksettu 500 päivää työttömyyspäivärahaa, putoavat työmarkkinatuelle, ja he pääsevät täydelle vanhuuseläkkeelle aikaisintaan 63-vuotiaina, kertoi puolestaan SYT-kassan johtaja Maritta Onnela.

"Rahasta ei pitäisi olla kyse"

Yrittäjäin työttömyyskassa on aloittanut ahkeran lobbauksen työttömyysturvalain korjaamiseksi lisäpäivien osalta. Sekä Gästgivars että Onnela muistuttavat poliitikkojen varsinkin ennen vaaleja yrittäjyyteen kannustavista puheista ja kehottavat näitä ryhtymään nyt toimiin turvaverkkojen parantamiseksi.

- Onhan esimerkiksi hallitusohjelmassa maininta yrittäjien sosiaaliturvan parantamisesta, Onnela lisäsi.

Rahasta ei Gästgivarsin ja Onnelan mielestä pitäisi olla kyse. Jos nimittäin lisäpäiväoikeus ulotettaisiin koskemaan myös yrittäjiä, merkitsisi se vuositasolla noin kahta miljoonaa euroa.

- Ja täytyy muistaa, että YEL-järjestelmässä syntyy säästöjä, kun työttömyyseläke poistuu. Rahat ovat siis tavallaan jo olemassa, Onnela huomautti.

Hän arveli, että lisäpäiväoikeus koskisi vuosittain muutamaa sataa pitkään työttömänä ollutta yrittäjää.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat