Pienyrittäjät pelkäävät koronan ajavan konkurssiin – "Ensimmäistä kertaa olen todella huolissani"

Kuinka nopeasti ihmisten elämää rajoittava valmiuslaki voidaan ottaa käyttöön, jos koronatilanne karkaa käsistä? MTV Uutiset kysyy 2:42
Kuinka nopeasti ihmisten elämää rajoittava valmiuslaki voidaan ottaa käyttöön?

Kysyimme Facebookin naisyrittäjäverkostolta, miten korona on vaikuttanut liiketoimintaan. Osalla taudin vaikutukset näkyvät jo myynnissä, moni pelkää toimeentulonsa puolesta.

Parturi-kampaamo-yrittäjä Heidi Kemistä pelkää joutuvansa sulkemaan liikkeen joksikin aikaa.

– Olen pyörittänyt liikettä kymmenen vuotta, ja nyt ensimmäistä kertaa ikinä olen erittäin huolissani tulevaisuudesta. En voi sulkea liikettä kuukaudeksi, kahdesta puhumattakaan. Tämä voi olla monelle pienelle yrittäjälle kuolinisku. Päättäjien pitäisi herätä: miten me pienet yrittäjät selviämme tästä, Heidi kirjoittaa.

Vaatteita ja kosmetiikkaa ihmisten kotona kutsuilla myyvä Tiina Lahdesta kertoo tilausten vähentyneen.

– Kun korona leviää, tulevat tuloni olemaan nolla euroa. Kotikutsut tulevat peruuntumaan. Kosmetiikan saralla ongelmia tuottaa tuotteiden saatavuus, sillä tuotteet tulevat Koreasta. Lennot on peruttu ja laivarahti kestää kauan.

Parturi-kampaamoa pitävä Katariina Vantaalta toivoo, että pahin tilanne menisi pian ohi.

– Olen jo ilmoittanut Facebookissa, ettei kukaan tulisi ajalleen, jos on mitään flunssan taikka hengitystieinfektion oireita. Toivon mukaan tämä menee parissa kuukaudessa ohi, niin kuin on esimerkiksi Kiinassa ollut. En usko, että liikkeeni joutuu konkurssiin. Minulla on keskeytysvakuutus, joka kattaa muun muassa epidemiat ja itselläni on myös säästöjä pahanpäivän varalta.

Tilaisuuksia peruttu, tuotteet eivät kulje

Yhdysvalloista muun muassa country- ja western -teemaisia tuotteita tilaava Susanne Koskenkorvasta sanoo tuotteiden saamisen olevan erittäin hankalaa.

– USA:n ja Euroopan välisen lentoliikenteen rajoitukset vaikuttavat suoraan tuotteiden maahantuontiin. Toimituskatkokset, viivästykset tai kokonaan tuonnin pysähtyminen on meille iso ongelma, koska liiketoimintamme perustuu kokonaan maahantuontiin.

Kukkasidontaa yksinyrittäjänä tekevä Tanja Porvoosta sanoo suurten tilaisuuksien perumisen näkyvän jo nyt. 

– Jo ensi viikon isommat tilaisuudet on peruttu, ja sama suunta näyttää jatkuvan. Messut, näyttelyt ja erilaiset tapahtumat ja workshopit joko peruuntuvat tai paikalle ei tule riittävästi osallistujia, jolloin kustannukset jäävät yrittäjän tappioksi. Osa tilaisuuksista on siirretty syksyyn, mutta siihen asti pitäisi jollain keinolla selviytyä. 

 –Jos tämä koronaepidemia kestää pitkään, niin oma yritystoimintani on vaakalaudalla. Toivottavasti toimet koronan taltuttamiseksi olisivat nyt heti riittävän voimakkaita, Tanja kirjoittaa.

Osa pyrkii pitämään pelot loitolla pysyäkseen toimintakykyisinä. Näin tekee kauneushoitoalan yrittäjä Miia Nokialta.

 – Teen ripsipidennyksiä sekä geelirakennekynsiä. En ole vielä hirveästi edes halunnut ajatella asiaa, ettei ala ahdistamaan. Koska toiminta niin pienimuotoista että yrittäjän yel-vakuutusta ei ole, en tiedä saanko mistään rahaa. Toisaalta toivoisin, että kaikki hiljenisi 2-3 viikoksi, jos sillä saisi taudin talttumaan. Kahden viikon palkattomuuden kanssa voisin elää.

Lue myös:

    Uusimmat