Kauneushoitolan varauskalenteri on nyt aivan tyhjillään – taloushuolista kärsivä yrittäjä vetoaa suomalaisiin: "Voisiko ostaa lahjakortin valmiiksi?"

Suomessa julkaistaan yritysten koronavirusapupaketti huomenna – Tanskan hallitus hyvittää jopa 90 prosenttia työntekijän palkasta 7:02
Yrityksille julkistetaan tänään koronavirusapupaketti – miten esimerkiksi Tanskassa on toimittu? Katso video!

Erilaiset kivijalkaliikkeet ja pienet yritykset kärsivät nyt dramaattisesti koronapandemian vaikutuksista. Lahjakortin ostaminen voi olla hyvä tapa auttaa liiketoimintaa selviämään vaikeimman yli, vinkkaa kauneusalan yrittäjä.

Helsingin keskustassa toimivan kauneushoitola FAB Helsingin tiloissa on maanantaipäivänä hiljaista.

Yrittäjä Satu Lindrothin mukaan hoitoja varataan nyt noin 90 prosenttia vähemmän kuin edellisillä viikoilla. Vanhoja varauksia perutaan koronatilanteeseen vedoten jatkuvasti.

– Tuntuu, että asiakkaat ovat kaikonneet ihan totaalisesti. Pelko on vallannut asiakkaat, eikä hoitoihin uskalleta tulla, Lindroth suree.

Hoitolayrityksellä on kaksi toimipistettä ja kahdeksan vakituista työntekijää. Kiinteät kulut, vuokrat ja palkat muodostavat nyt ison haasteen.

Hoitolassa eletään nyt taloushuolien keskellä, päivä kerrallaan.

– Tällä hetkellä tuntuu, että on ihan epätodellinen olo. Tämä on tapahtunut niin äkkiä, Lindroth päivittelee.

Yrittäjille luvassa taloudellista joustoa

Lindroth ei ole tietenkään ongelmansa kanssa yksin.

Matkailu- ja ravintoala-alan suppean jäsenkyselyn mukaan alan kysyntä on laskenut 10–30 prosentilla viime vuodesta, ja tilanne on vain pahenemaan päin.

Eri alojen yrittäjät ovat kuvailleet myös MTV Uutisille koko liiketoiminnan olevan vaakalaudalla – koronavirus voi olla pienille yrityksille jopa kuolinisku.

Lindroth toivoo laajaa julkista keskustelua keinoista, joiden avulla pienyrittäjiä voi tukea.

Pelkästään lainarahoitukseen perustuvat keinot huolestuttavat yrittäjää, jolla on jo valmiksi niskassaan laajat remonttilainat.

– Jos otetaan lainaa, miten niistä lainoista selvitään? Siinä voi joutua henkilökohtaiseen vastuuseen. Kun tilanteen kestosta ei tiedä yhtään, siinä voi olla vaarassa koko oma talous, talo ja kaikki.

Valtion rahoitusyhtiö Finnvera on ohjeistanut yrityksiä olemaan yhteyksissä pankkeihin ja luvannut joustoa maksujärjestelyihin.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi eilen, että tänään hallituksen tiedotustilaisuuden yhteydessä julkistetaan pienille ja keskikokoisille yrittäjille suunnattu pelastuspaketti.

HS:n ennakkotietojen mukaan yritykset voivat pian esimerkiksi lykätä verojen ja työeläkemaksujen maksamista. Pelastuspaketti ei kuitenkaan ole kokoluokaltaan kymmeniä miljardeja euroja, kuten Tanskassa ja Ruotsissa.

"Voisiko ostaa lahjakortin valmiiksi?"

Kauneusyrittäjä haluaa vedota päättäjien ohella myös asiakkaisiin – pienyrittäjät varmasti tekevät kaikkensa huolehtiakseen tilojensa ja henkilöstönsä koronattomuudesta.

Jos liikkeeseen ei kuitenkaan halua tulla paikalle, voi yrittäjää tukea myös vaikkapa ostamalla lahjakortin.

– Voisiko ostaa esimerkiksi lahjakortin valmiiksi ja käyttää sen siinä vaiheessa, kun tilanne on parempi? Nämä ovat aika pieniä juttuja, mutta hirveän tärkeitä juttuja yrityksille.

Lue myös:

    Uusimmat