Korona imaisi messuyrittäjän liikevaihdosta yli miljoona euroa – ”Aamulla on joutunut miettimään, miten jaksaa nousta sängystä ylös”

Korona imaisi messuyrittäjän liikevaihdosta yli miljoona euroa: ”Aamulla on joutunut miettimään, miten jaksaa nousta sängystä ylös” 2:23
Katso Kotisalon koskettava kertomus korona-ahdingosta: ”Joutunut miettimään, miten jaksaa nousta sängystä”

Tapahtuma-alalla toimiva Brändipuu on kokenut järkälemäisiä menetyksiä liikevaihdossaan korona-aikana. 

Satu Kotisalon Brändipuu oli ennen pandemiaa menestynyt messurakennusyritys. Vuosittain 800 000 euron liikevaihto tuli messuosastojen suunnittelemisesta ja rakentamisesta kotimaisille sekä kansainvälisille yrityksille.

Nyt liikevaihdosta on kadonnut 90 prosenttia ja Kotisalon tunnelmat ovat olleet synkät.

– On ollut todella raskasta ja todella stressaavaa, messuyrittäjä kuvailee puolentoista vuoden ahdinkoa.

Kotisalon yritys on joutunut ottamaan velkaa selvitäkseen pakollisista kuluista, kuten tilavuokrista ja vakuutusmaksuista.

– Kustannukset pyörivät, mutta rahaa ei tule, Kotisalo kuvailee nykyistä tilannetta.

Epäoikeudenmukaista toimintaa

Kotisalo arvioi yrityksensä kärsineen 1,5 miljoonan euron menetyksistä. Häntä suututtaa hallituksen välinpitämättömyys tapahtuma-alan toimijoiden ahdinkoon.

Yrittäjä on hakenut jokaista kustannustukea, mutta saanut kokoon vain murto-osan, yhteensä 45 000 euroa. Kotisalon mielestä korvaukset puolitoistavuotta kestäneestä sulusta eivät ole ollut riittävä.

– Jos yritystoiminta on kokonaan estetty tai rajoituksilla tehty mahdottomaksi, niin silloin ei yrityksiä ja yrittäjiä voi jättää täysin tyhjän päälle.

Yrittäjä ihmettelee, miksei hallituksella oli nykyinen tilanne paremmin hallinnassa.

– Nyt jokainen hallituksen ministeriö tekee omia päätöksiä, mutta kokonaisuus ei ole kenelläkään hallussa. Hallituksella näyttää olevan hyvin heikko elinkeinoalan tuntemus. Tämä on ihan uskomatonta, Kotisalo kertoo.

Alanvaihtoa ehdottaville laukoo suorat sanat

Kotisalo kuvailee alan toimijoiden tilanteita vaikeiksi.

– Yleinen tuntemus vaihtuu lamaannuksesta epätoivoon, ja sitten välillä taas pieneen toivoon.

Jotkut tutut ovat kyselleet Kotisalolta, miksei yrittäjä vain vaihda alaa. Tällaiset utelut turhauttavat.

– Minä rakastan tätä työtä, tämä on se mitä osaan ja haluan tehdä. Kysyn niin päin, että täytyykö tuhansien tämän alan yrittäjien lopettaa yritystoiminta vain sen takia, että meillä on toimintakyvytön hallitus?

Koronapassi on jo myöhäistä

Messuyrittäjä listaa useita seikkoja, joissa tapahtuma- ja messualan rajoituksissa on epäonnistuttu. Kotisalo kritisoikin, miksi päivisin järjestettäviä ammattimessuja rajoitetaan yleisötapahtumien tavoin.

Kotisalo pitää epäoikeudenmukaisena, että ravintoloissa ja baareissa on voinut käydä, mutta alkoholittomia ja rauhallisia yritystapahtumia ei ole voitu järjestää.

Koronapassin käyttöönotossa olisi Kotisalon mielestä pitänyt toimia paljon ripeämmin.

– Nyt se on liian myöhäistä, koska syksyn messuja perutaan hyvää vauhtia. Tämäkin koko vuosi on todennäköisesti menetetty.

Lue myös:

    Uusimmat