Pientaloremontti: laminaattia lattiaan ja homma valmiiksi

Voisi sanoa, että ullakkomme uusiminen kulki ylhäältä alaspäin. Ensin laitettiin katot ja seinät, sitten kalusteet, ja nyt on jäljellä enää lattian pinnoittaminen. Tällä kertaa valittiin sellainen laminaatti, joka ei tarvitse liimaa ollenkaan: niin sanottu lukkoponttilaminaatti.

Alustana on lattiakipsilevy, jonka päälle laitettiin 3 mm paksu solumuovi askeläänen eristeeksi. Ennen asennuksen aloittamista tarkistettiin, että lattiapinta on varmasti suora. Mahdollinen kiilausvara otettiin huomioon samalla periaatteella kuin aikaisemmin on esitetty seinien ja katon paneloinnissa.

Asennus lähti liikkeelle takanurkasta. Ensin Reiska latoi paikalleen kaksi, kolme leveyttä ja sitten pani kiilat paikalleen seinän ja laminaatin väliin. Tätä elämisvaraa on syytä jättää noin puolitoista milliä lattiametriä kohden, tässä tapauksessa reilut viisi milliä. Kiilat pannaan kaikille seinille.

Lukkopontillisen laminaatin asentamisessa on oma niksinsä. Se poikkeaa totutusta, ja oikeat liikesarjat oppii parhaiten työn edetessä. Kun ne on opittu, homma etenee vauhdilla. Ohjeissa ei mainittu erikseen lyöntikalikan käyttöä, mutta Reiska katsoi sen hyväksi apuvälineeksi - tässä on vain muistettava olla todella varovainen, ettei pontti pääse lohkeamaan.

Kunkin lautarivin päästä jäävällä irtokappaleella aloitetaan sitten seuraava. Kovin lyhyitä kappaleita ei kannata kuitenkaan käyttää; jos niiden pituus jäisi 20 - 30 senttiin käytetään mieluummin uuden rivin aloituksena uutta lautaa kokomittaisena tai sahattuna siten, etteivät lautojen päätysaumat osu vierekkäisissä riveissä liian lähelle toisiaan. Väliä on oltava mieluiten vähintään 30 cm.

Asennus eteni aivan tavanomaiseen tapaan vastakkaiselle seinälle. Siellä on sitten muistettava myös elämisvara.

Yhteenveto

Ja näin oli tämäkin remontti valmis. Aivan pienestä urakasta ei ollut kysymys: ensin purettiin seiniä ja lisättiin lämmöneristystä, sitten vaihdettiin ikkunat ja kun kylmät tilat olivat nyt lämpimänä ja käyttökunnossa, tehtiin sauna pesutiloineen sekä keittiö.

Kun suihku sijaitsee yläkerrassa, vedeneristykseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Saunan rakenteissa kiinnitettiin erityistä huomiota tinapaperin kunnollisiin teippauksiin, ilmanvaihtoon ja kiukaan kiinnitykseen.

Raskaampien rakennustöiden jälkeen päästiin sisustamaan. Sisäkatot uusittiin ja seinät tapetoitiin. Entiseen kylmään tilaan rakennettu keittiö sai kalusteet. Viimeistelyhommina asennettiin väliovien ja lattian listoitukset. Samassa yhteydessä uusittiin kaikki sähköistykset - ryhmäkeskus, pääkeskus, rasiat ja johdot.

Kauniin säväyksen kokonaisuudelle antavat ikkunoiden listoitukset uusine penkkeineen, jotka on tehty massiivimäntylevystä ja sävytetty kirsikanvärisiksi.

(JKA 29.2.2004)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja