Pienet lapset kuulivat, kun kotiin tunkeutuneet lääkeryöstäjät yrittivät tappaa heidän isäänsä – ei tuomiota lasten vahingoittamisesta

Huumekauppa aiheuttaa useita väkivaltarikoksia 2:03
Poliisin mukaan huumausainerikollisuus kytkeytyy vakavaan väkivaltaan. Tässä tapauksessa huumaavien lääkkeiden kaipuu johti tapon yritykseen.

Huumaavia lääkkeitä väkivalloin anastaneet miehet saivat käräjäoikeutta raskaamman tuomion Turun hovioikeudessa.

Välikohtaus tapahtui Tampereella vuoden 2017 marraskuussa. Huumeista päihtyneet miehet olivat tunkeutuneet tutun miehen asuntoon puhelinlaitoksen edustajiksi tekeytyneinä. Miesten aikomuksena oli saada mieheltä huumaavia lääkkeitä väkivallankin voimin.

Miehet tunkeutuivat asunnon keittiöön, vaikka asunnon haltija käski näitä poistumaan kertoen, että asunnossa ovat myös hänen noin 4- ja 8-vuotiaat lapsensa. Miehet kuitenkin ottivat esille teräaseet ja ryhtyivät viemään miehen lääkkeitä.

Lapset piiloutuivat makuuhuoneeseen ja soittivat 112

Lapset olivat olleet keittiössä katsomassa, ketkä tulevat sisään, mutta piiloutuivat makuuhuoneeseen nähdessään miesten otettua esille puukot ja tönäistyä heidän isäänsä. Makuuhuoneessa he soittivat hätäkeskukseen, kuullen samalla ulkopuolelta tappelun ääniä.

Tilanteessa mieheen käytiin kiinni, tönien ja lyöden tätä. Lopulta miestä tuikattiin veitsellä. Väkivallan hoiti toinen miehistä, toisen keskityttyä lääkkeiden viemiseen.

Puukotuksen jälkeen miehet etsivät uhrin asunnostaan lääkkeitä, ja mies pääsi rappukäytävään soittamaan naapurinsa ovikelloa. Rappukäytävässä hän joutui kuitenkin uudelleen painiin hyökkääjänsä kanssa, kun yritti estää miehiä poistumasta asunnosta. Miehet pääsivät kuitenkin pakoon.

Naapuri tuli paikalle

Samaan aikaan peloissaan ollut lapsi pyytää hätäkeskustallenteessa lähettämään paikalle apua nopeasti. Lapsi soitti myös toisen puhelun, johon osallistuu myös lasten isän naapuri, joka oli havainnut tilanteen kuultuaan kovaa huutoa, lasten kirkumista sekä miehen ovikellon soittamisen. Hän myös näki osan tapahtumista ovisilmästään. Hän kertoo puhelimessa nähneensä tappelun ja paikalta poistuneen verisen miehen, sekä lasten isän runsaan verenvuodon. Mies oli jo itse soittanut omasta asunnostaan hätäkeskukseen.

Naapuri otti lapset asunnokseen siksi aikaa, kunnes sosiaalitoimi pääsi ottamaan lapset huolehdittavakseen. Lapset näkivät lähtiessä puukotuksen jäljet, sillä rappu oli teon jäljiltä veressä.

Mies sai puukotuksessa 10 senttimetriä syvän puukotushaavan lavan seudulle. Haava ei onnekkaasti kuitenkaan yltänyt sydämen rintaontelon sisälle asti. Hoitamattomana haavan valtimovuoto olisi kuitenkin ollut hengenvaarallinen.

Nelivuotias piirsi tapahtuneesta kuvia

Syyttäjä vaati miehiä tuomittavaksi myös lapsiin kohdistuneista pahoinpitelyistä, koska näille seurasi tapahtuneesta akuutti stressireaktio.

Lapsista vanhempi ei enää suostunut päästämään isäänsä yksin enää tupakallekaan, tarkisti jatkuvasti ulko-oven lukitusta ja kärsi uniongelmista. Lapsista pienempi taas isänsä mukaan on piirtänyt kuvia puukotustilanteesta ja tuonut tapauksen esille leikeissään.

Oikeus kuitenkin katsoi, ettei miesten tahallisuus yltänyt lasten vahingoittamiseen.

Hovioikeus päätyi kuitenkin korottamaan miesten tuomiota joillain kuukausilla. Vuonna 1990 syntynyt Joni Olavi Vuorinen tuomittiin teosta 4 vuoden ja 5 kuukauden vankeusrangaistukseen tapon yrityksestä, törkeästä ryöstöstä, törkeästä korirauhan rikkomisesta ja huumausaineen käyttörikoksesta. Toinen, vuonna 1978 syntynyt mies tuomittiin 2 vuoden 8 kuukauden rangaistukseen törkeästä ryöstöstä, törkeästä kotirauhan rikkomisesta, rattijuopumuksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta.

Miehet velvoitettiin lisäksi korvaamaan miehelle ja tämän lapsille yhteensä noin 17 000 euroa korvauksena kärsimyksestä sekä kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta. 

Lue myös:

    Uusimmat