Pienen tytön äiti varoittaa hiljalleen hiipivästä, vaarallisesta allergisesta reaktiosta: "Se ei näyttänyt yhtään siltä, mitä odotin"

Elämmekö liian steriilissä maailmassa - allergiat lisääntyvät 6:49
Aiheuttaako liika siisteys allergioiden lisääntymistä?

Texasilainen äiti jakoi Facebookissa varoituksen anafylaktisen reaktion, äkillisen yliherkkyysreaktion, hitaastikin hiipivistä oireista. 

Julie Ferrier Berghaus kertoo lapsensa saaneen anafylaktisen reaktion, kun tämä kävi pähkinäallergiaa selvittävissä testeissä. Pähkinät ovat tunnettuja anafylaksian aiheuttajia. Äidille yliherkkyysreaktion oireet tulivat yllätyksenä.

– Se ei näyttänyt yhtään siltä, mitä odotin. Se hiipi luoksemme odottamatta ja hiljaa, Julie kirjoittaa.

Hän odotti näkevänsä nopeasti selkeitä ja dramaattisia oireita, kuten tukehtumisen tunnetta, korviin kantautuvaa hengityksen vinkumista ja iholle nousevan ihottuman raapimista.

Julie toivoo päivityksensä voivan auttaa ihmisiä tunnistamaan anafylaksian oireet paremmin ja antamaan siihen ajoissa hoitoa. Päivitys on kerännyt tähän mennessä jo 9000 reaktiota ja 18 000 jakoa.

Tyttö pystyi leikkimään huoletta ensioireiden ilmetessä 

Allergiatestissä Julien tytär söi yhden kymmenesosan cashew-pähkinästä. Ensimmäinen oire oli korvien kutina viisi minuuttia pähkinän maistamisen jälkeen. Tyttöä kutina ei erityisemmin haitannut.


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

– Hän oli täydellisen iloinen ja leikki edelleen, Julie kirjoittaa.

Pian tyttö alkoi valittaa kipeää vatsaa. Hetken kuluttua lapsen koko keho alkoi kutista. Julie kertoo, että tässä vaiheessa ihottumaa ei kuitenkaan ollut havaittavissa.

Allergian testaajat päättivät joka tapauksessa antaa tytölle adrenaliinipiikin ja allergialääkettä, sillä hänellä oli kaksi yliherkkyysreaktioon viittaavaa oiretta. Hoito auttoi kymmenen minuutin ajan.

Oireita hiipi lisää lääkkeiden jälkeenkin 

Kymmenen minuutin kuluttua adrenaliinipiikin ja allergialääkkeen saamisesta Julien tytön kutina jatkui entistä rajumpana. Lapsen koko keho täyttyi pian nokkosihottumasta. Hänelle annettiin prednisoloni-lääkettä, jota käytetään esimerkiksi allergisten tilojen hoitoon.

– Tyttö leikki, eikä näyttänyt tuskan merkkejä, Julie-äiti kirjoittaa.

Viiden minuutin kuluttua tyttö alkoi yskiä. Sairaanhoitaja kuunteli hengitystä stetoskoopilla ja kertoi lapsen hengittävän vinkuen ja pinnallisesti. Sairaanhoitaja huomasi lisäksi, että tytön verenpaine oli matala ja syke korkea.

– Uskomatonta kyllä, tyttö vain leikki edelleen, ja oli lähinnä ärsyyntynyt kutisevasta nokkosihottumasta. Kaikki se muuttui hetkeä myöhemmin, Julie kirjoittaa.

Sairaanhoitajat laskivat tytön makuulle. Pian lapsi alkoi menettää tajuntaansa. Hänelle annettiin salbutamoli-lääkettä ja uusi adrenaliinipiikki. Noin kymmenen minuutin kuluttua tyttö alkoi virota. Lasta kuitenkin tuli pitää silmällä tarkasti usean tunnin ajan kohtauksen mentyä ohitse, sillä anafylaktinen reaktio voi toistua.

"Parempi olla turvassa kuin pahoillaan"

Julie haluaa muistuttaa, että pahimmillaan hengenvaarallisen anafylaktisen reaktion oireet voivat hiipiä hiljaa ja arvaamattomasti. Äiti toivoo, että hänen lapselleen annettaisiin adrenaliinipiikki, jos oireiden epäilee hetkenkään liittyvän allergiseen reaktioon.

– Parempi olla turvassa kuin pahoillaan.

Terveyskirjasto kertoo, että anafylaksian oireita voi tulla yllättäen kymmenestä minuutista neljään tuntiin syömisen jälkeen. Jos tilanne vaikuttaa uhkaavalta, tulee auttajan ensimmäiseksi soittaa hätänumeroon 112. Soiton jälkeen anafylaktisen reaktion saaneen reiden tai olkavarren lihakseen tulee pistää adrenaliinipiikki. Ruisku turhasta käytöstä ei ole muuta haittaa kuin hetkellisesti nopeutuva pulssi.

Anafylaktisen reaktion saanutta on seurattava 6–10 tuntia paikassa, jossa on ensiapuvalmius.

Lue myös:

    Uusimmat