Karmiva reaktio yleiseen hiusvärien ainesosaan – Estellen pää turposi kaksinkertaiseksi, hengitys kävi vaikeaksi: "Melkein kuolin"

Ranskalainen opiskelija kertoo saaneensa tavallisesta hiusväristä vakavan allergisen reaktion, joka sai hänen päänsä turpoamaan lähes kaksinkertaiseksi. Aiheesta uutisoi muun muassa The Sun.

19-vuotiaan Pariisissa opiskelevan Estellen pää turposi lähes kaksinkertaiseksi hiusväristä saadun allergisen reaktion takia. Karmivat kuvat reaktiosta ovat levinneet muun muassa ranskalaislehti Le Parisienin YouTubeen lataamalla videolla, jolla on jo yli 600 000 katselukertaa.

Allerginen reaktio johtui hiusvärissä olevasta p-fenyleenidiamiinista (PPD). Brittilehti The Sunin mukaan ainetta on noin 90 prosentissa hiusväreistä. 

Myös suomalaissivustoilla varoitetaan, että valtaosa kestoväreistä sisältää PPD:tä, joka imeytyy ihon kautta verenkiertoon ja voi aiheuttaa allergisia oireita.

Värjäys voi pahimmillaan aiheuttaa kutinaa ja turvotusta päänahassa, ja voimakas allerginen reaktio silmien muurautumista umpeen, hengitysvaikeuksia ja rytmihäiriöitä.

Oireet voivat myös ilmetä vasta vuosikymmenien jälkeen. PPD:tä löytyy myös hiusvärien lisäksi muun muassa kulmakarvojen ja ripsien kestoväreistä sekä tummissa hennatatuoinneista. 

MTV Uutisten toimittaja kävi testaamassa botoxin. Katso alla olevalta videolta, miten kävi! (Artikkeli jatkuu videon alla.)

Toimittaja testasi Botoxin 6:25

"Minä melkein kuolin"

Estelle oli ostanut hiusväripaketin aivan tavallisesta supermarketista Pariisista. Hän oli aiemmin saanut lievemmän allergisen reaktion eri hiusväristä, joten nainen teki ensin paketissa neuvotun allergiatestin.

Estelle aloitti hiustensa värjäämisen kuitenkin jo puolen tunnin jälkeen, vaikka paketissa suositeltiin jatkamaan allergiatestiä 48 tunnin ajan.

Allerginen reaktio alkoi Estellellä ensin pään kutinana. Sitten pää alkoi turvota.

Nuori nainen yritti hoitaa oireitaan apteekista saadulla antihistamiinilla ja voiteilla – tuloksetta. Jo seuraavana aamuna oireet olivat pahentuneet.

Hän kuvailee, kuinka pää alkoi muistuttaa hehkulamppua. Näkökyky Estellella oli tallella, mutta hänellä oli pahoja hengitysvaikeuksia. Myös kieli alkoi turvota.


Estelle kiidätettiin vakaavien oireiden takia sairaalaan. Nyt naisen tilanne on ilmeisesti vakaa.

Estellen äiti vaatii selvempiä varoituksia PPD:n vaaroista hiusväripaketteihin. Estelle itse haluaa kokemuksellaan varoittaa muita naisia, jotka värjäävät hiuksiaan.

– Minä melkein kuolin, en halua, että jotakin vastaavaa tapahtuu muille ihmisille, Estelle sanoi ranskalaiselle Le Parisien -lehdelle.

Lähteet: The Sun, Yahoo Lifestyle, YouTube, Allergia. fi

Lue myös:

    Uusimmat