Mainos

Pidetyn kauppiaan hurja kohtalo säikäytti asukkaat – MTV vieraili saaressa, jolla on Suomen vaarallisimman punkkipaikan maine

1:44

Suomessa puutiaisaivotulehdusta esiintyy paikoittain saaristoalueella. Haapasaari on yksi niistä paikoista, jossa puutiaisen levittämä tauti on saanut paikalliset ryhtymään punkkisotaan ja terveysviranomaiset muuttamaan rokotussuosituksiaan.

Haapasaari on Kotkan edustalla sijaitseva suosittu lomailupaikka, jossa nähtävää riittää. On vanha kirkko, koulu, kyläkauppa ja vierasvenesatama. Saaressa viihtyvät kesäisin veneilijät, mökkeilijät sekä lähes 250 kesäasukasta.

Pusikossa lymyilee kuitenkin kutsumattomia vieraita. Viimeiset vuodet Haapasaari on kantanut punkkisaaren mainetta.

– Me olemme saaneet sellaisen maineen, että olemme Suomen vaarallisin saari, Haapasaari-Seuran puheenjohtaja Sirpa Ollikainen pohtii.

Ennen vuotta 2012 Haapasaarella ei paljon punkeista puhuttu. Sitten vuoden elokuussa saaren osuuskaupan kauppiasta puraisi punkki ja mies sai puutiaisaivotulehduksen.

Tauti oli niin paha, että mies joutui koomaan ja istuu edelleen pyörätuolissa puutiaisen tartuttaman viruksen jäljiltä.

– Kauppiaan tapaus herätti meidät kaikki. Varmaan meillä kaikilla on rokotus tapauksen vuoksi. Aika kauan ollaan punkeista puhuttu sen jälkeen, Haapasaariseuran puheenjohtaja Sirpa Ollikainen kertoo.

Puutiaisaivotulehduksen kärkeä

Sittemmin Haapasaaren tautiriskiä on kartoitettu. Koko Kotkan saaristossa on ollut THL:n mukaan vuosien 2013-2017 välillä 14 puutiaisaivotulehdustapausta.

Ilmaantuvuus saaristossa on hyvin korkea, 175 tapausta 100 000:sta. Paraisilla, jota yleisesti pidetään taudin osalta Suomen riskialttiimpana paikkana, vastaava luku on 49,1. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee kaikkia Kotkan saaristossa pitkään oleskelevia rokottautumaan tautia vastaan. Saaressa asuu paikallisten mukaan kesäisin noin 250 ihmistä, talvisin vain muutamia. Sekä kesäasukkaat että vakituiset saavat rokotteen kansallisessa rokotusohjelmassa.

– Ne ovat niin pieniä olioita, että emme me voi niille sanoa, että pois täältä, Ollikainen tuumii.

Haapasaarelaiset tietävät, että punkkeja ei niin vaan nitistetä.

– Kovasti yritämme kulotella ja pitää nurmikot matalana, että pysyisivät poissa tai piilossa.

Vaikka lähes jokainen haapasaarelainen onkin rokotettu, puutiaiset otetaan edelleen vakavasti. Noin viides puutiaisista kantaa borrelioosia, jota vastaan ei ole rokotetta. Saareen saapuvia vierailijoita muistutetaan punkkien vaarallisuudesta jatkuvasti.

1:47

Ei mikään punkkien saari

Suomessa sekä puutiaisaivotulehdus- että borrelioositapausten määrät ovat olleet viimeiset 15-20 vuotta kasvussa. THL rekisteröi vuonna 2017 yli 80 puutiaisaivotulehdustapausta, joka on tilastojen ennätys. Molemmat taudit ovat myös levinneet uusille alueille.

Kun Haapasaaren punkkitilanne nousi mediajulkisuuteen, myös Ollikainen sai puheluita saareen saapuvilta lomailijoilta. Osa pelkäsi tulla punkkitaudin pelossa. Mutta haapasaarelaiset eivät pelkää.

– Ehkä pitäisi osata pelätä, mutta kaipa me näin näytämme niille, että olemme vahvempia.

Vaikka kutsumattomat vieraat ovat nähtävästi tulleet jäädäkseen, Sirpa Ollikainen vakuuttaa, että Haapasaari ei silti ole mikään punkkien saari.

– Punkit kuuluvat luontoon, meidän on vaan hyväksyttävä, että ne ovat täällä. Emme me tykkää olla Suomen vaarallisin saari. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja