Saaren pidetty kauppias Timo löysi kainalostaan punkin – joutui koomaan, menetti puhekyvyn ja elää nyt pyörätuolissa

1:47

Kuusi vuotta sitten Kotkan saaristossa asunutta Timo Tuomalaa puri punkki ja mies sai puutiaisaivotulehduksen. Sairaalan teholta herännyt Timo joutui opettelemaan puhumisen ja liikkumisen uudelleen. Pyörätuolissa hän on edelleen.

Vaikka toukokuisen päivän tuuli on kylmä, yhteysalukselta saapuvan väen määrästä voi päätellä, että kesä on tulossa. Kesäisin Haapasaarella on noin 250 asukasta, talvisin vain muutamia.

Myös Timo Tuomala, 64, on tullut saareen vapun viettoon.

Timo oli joskus yksi Haapasaaren muutamista vakituisista asukkaista. Enää saaressa asuminen ei ole mahdollista, sillä Timo on pyörätuolissa ja tarvitsee apua kaikessa. Pelkkä yhteysalukselta kotipihalle pääseminen on hankalaa kallioisella saarella.

– Kun tahdon saareen, soitan ystävälleni, että nyt pitäisi tulla taas harjoittelemaan saaristoelämää. He tulevat alukselle vastaan ja auttavat pyörätuolilla mökille. Toinen kytkee pyörätuoliin narun ja vetää, toinen työntää, Timo kertoo.

Timo ehti toimia Haapasaaren osuuskaupan kauppiaana kuusi vuotta. Saaressa kaikki tuntevat Timon, koska hän oli saaren kauppias, ja koska kuusi vuotta sitten häntä puri punkki.

Kuusi kesää myöhemmin

Kun Timon kanssa keskustelee nyt, ei voisi arvata, että kuusi vuotta sitten hän oli terve ja aktiivinen mies, joka ehti pitää Haapasaaren kauppaa auki kuusi vuotta. Joka kesä saaren loma-asukkaat pitivät miehen kiireisenä.

– Silloin olin aina töissä. Menin edes takaisin tänne kotiin ja kaupalle ja tein pitkää päivää, Timo muistelee aikaa perheen mökin keittiössä.

Timo päätyi asumaan Haapasaareen osittain avioeron vuoksi.

Timo piti vuoden 2006 kesällä apurina auki Haapasaaren kioskia ja asui perheen omistamalla mökillä. Syksyn tullessa Haapasaaren osuuskaupan kauppiaan paikka aukesi ja Timo päätti jäädä saareen pysyvästi.

– Kesän kiireiden jälkeen talvella oli hiljaisempaa. Silloin pidin kauppaa auki muutamia tunteja ja kalastelin.

Kuudennen kesän lopussa, elokuussa 2012, Timon elämä muuttui kuitenkin pysyvästi.

Timo oli matkalla Haapasaaresta kohti Kotkaa ja sieltä Helsinkiin tapaamaan lapsiaan. Timo sai kyydin maihin ystävänsä veneellä ja kyydissä olivat myös miehen vaimo ja koira.

Kotkan satamassa Timo tunsi oikeassa kainalossaan jotain ylimääräistä. Ihoon takertunut punkki oli hankalassa paikassa eikä Timo saanut sitä irti. Ystävän vaimo otti punkin pois.

Reissu Helsinkiin sujui suunnitelmien mukaan ja Timo palasi myöhemmin takaisin Haapasaareen. Kesäapulainen piti Timon kauppaa auki maanantain ja tiistaina kauppias palasi töihin. Tiistaina nousi yllättäen myös kuume.

Kotkan terveyskeskuksessa Timo käskettiin välittömästi päivystykseen. Muisti katosi ensiapuosaston jälkeen.

Peukalo ja isovarpaat

1,5 viikkoa myöhemmin Timo heräsi koomasta sairaalassa.

– Papereissani lukee, että kun heräsin koomasta, minulla toimivat vain yksi peukalo ja isovarpaat, Timo kertoo.

Timoa puraissut punkki oli levittänyt mieheen TBE-viruksen. Puutiaisaivotulehduksena tunnettu tauti on harvinainen, mutta sitä esiintyy Suomessa erityisesti saaristomerialueella. Tautia levittävät punkit.

Tauti tappaa erittäin harvoin, mutta sen myötä aivokuumeen saaneille 2-10 prosenttia saa pysyviä keskushermosto-oireita.

Puutiaisaivotulehduksen jälkeen alkoi pitkä kuntoutusten jakso. Neurologisella osastolla ollut Timo joutui myös opettelemaan puhumaan uudestaan. Alkuun suusta ei paljoa päässyt.

Nyt Timo liikkuu pyörätuolilla ja pystyy jälleen puhumaan. Oikea puoli liikkuu huonommin kuin vasen. Seistäkin voi, kun saa tukea jostain. Ehkä hän saattaisi vielä joskus kävelläkin.

– Pitää harjoitella, ehkä pystyn, en osaa vielä sanoa, Timo miettii.

– Tahto hänellä on ainakin kova, Timon veli Pekka kommentoi.

Punkki ei pelota

Timon tapaus säikäytti perheenjäsenet niin pahasti, että he kaikki hankkivat TBE-rokotteen Timon ollessa vielä koomassa.

Niin säikähtivät myös haapasaarelaiset. Timon mukaan jokainen hänen tuntemansa haapasaarelainen on sittemmin rokotettu saaressa lymyilevien punkkien levittämää tautia vastaan.

Haapasaari kuuluu niihin alueisiin, joissa pysyvästi tai kesäkauden asuville tarjotaan ilmaiseksi rokote puutiaisaivotulehdusta vastaan taudin suuren riskin vuoksi. Myös saaressa satunnaisesti vierailevia varoitetaan vaarallisesta taudista ja kehotetaan suojautumaan punkeilta.

Vaikka Haapasaaren punkit tekivät Timon liikuntakyvyttömäksi, hän ei pelkää palata saareen.

– Mieluummin en olisi punkkijulkkis, mutta toivon, että tietoisuus taudin vakavuudesta leviää kauttani, Timo tuumailee.

Entistä kauppiasta kaivataan

Vammautunut Timo ehti olla poissa Haapasaaresta muutaman vuoden, ennen kuin pääsi ensimmäisen kerran takaisin.

Timoa moikkaamaan tullut naapuri tulee vaihtamaan kuulumiset Tuomaloiden kanssa. 

– Minähän käskin sinun ottaa rokotteen vaan et ottanut, sitten sinulle kävi näin, naapuri vitsailee Timolle.

Saaren entistä kauppiasta muistetaan ja kaivataan hänen ollessa poissa.

– Koska pääset taas? Naapuri kysyy ennen lähtöä.

Youtube-videoita ja rock'n'rollia

Vapun vierailun jälkeen Timo aikoo palata Haapasaaresta takaisin Helsinkiin, jossa hän nykyisin asuu.

– Mielummin asuisin jossain muualla kuin kerrostalossa. Mutta tässä tilanteessa se on paras vaihtoehto. Onneksi Helsingissäkin pääsee kalaan, kun on sähköpyörätuoli ja onkivapa, Timo ajattelee.

Helsingissä asumisessa on kuitenkin hyviäkin puolia. Lapset käyvät kylässä viikoittain ja miehen kaksi avustajaa ovat mukavia uusia tuttavuuksia.

Jos Timo ei olisi vammautunut ja pyörätuolin ehtojen vanki, hän viettäisi nyt eläkepäiviään asumalla vakituisesti Haapasaaressa. Tai ehkä talvet Kreikassa.

– Koskaan ei voi uskoa mitä ihmiselle voi tapahtua. Tietysti välillä keljuttaa olla pyörätuolissa, kun vaikka veitsi tippuu lattialle ja tuntee puutteellisuutta. Mutta se menee ohi, kun laittaa Youtuben päälle ja kuuntelee kotona rock’n’rollia, Timo hymyilee.

1:44

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja