Pidä flunssa loitolla luonnon omin apukeinoin

Flunssakausi jyllää ja yksi toisensa jälkeen kaatuu sänkypotilaaksi. Terveet elämäntavat auttavat karttamaan tauteja, mutta luontoäidillä on myös muutama ässä hihassaan taistelussa flunssaa vastaan.

Jos kurkkukipu jo kutittelee ja nenä vuotaa, on parasta luottaa levon ja nesteiden voimaan. Jos olet kuitenkin vielä välttynyt flunssalta, nyt on aika ottaa tehokeinot käyttöön. Tavoitteena on flunssavapaa talvi!

Nuku

Uni auttaa säätelemään stressihormoneiden tuotantoa, mikä on olennaista flunssan välttämisen kannalta. Jatkuva stressi saa kehon vastustuskyvyn heikkenemään, jolloin olemme alttiimpia flunssaa aiheuttavien virusten iskuille. Pidä uniolosuhteet ihanteellisina huolehtimalla tyynyn ja tyynyliinan puhtaudesta.

Lähde liikkeelle

Jo puoli tuntia liikuntaa muutaman kerran viikossa parantaa vastustuskykyä. Flunssan välttämisen kannalta rauhallinen aerobinen liikunta olisi ihanteellisinta, sillä tiukka rehkiminen laittaa kehon koville, jolloin virukset saavat mahdollisuuden hyökätä. Liikuntaa ei kannata hylätä edes siinä tapauksessa, että sinulla on pientä nuhaa, sillä rauhallinen liikunta voi helpottaa oloa.

Vaihtele suihkun lämpötilaa

Jotkut asiantuntijat uskovat, että suihkun lämpötilan vaihteleminen antaa piikin vastustuskyvylle. Seiso suihkun lopuksi mahdollisimman kuuman veden alla noin puoli minuuttia ja sitten mahdollisimman kylmän veden alla noin kymmenen sekuntia. Lämmin suihku voi helpottaa oloa myös silloin, kun nuha on jo iskenyt. Se auttaa tukkoiseen nenään, sillä vesihöyry helpottaa nenän limakalvojen ärsytystä.

Syö ostereita

Osterit sisältävät enemmän sinkkiä kuin mikään toinen ruoka ja sinkin taas on todettu parantavan vastustuskykyä. Yksi osteri sisältää 13 milligrammaa sinkkiä. Osteri ei kuitenkaan ole jokaisen suomalaisen ruokapöydän tuttu vieras, joten jos osterit eivät maistu tai niitä ei tule syötyä säännöllisesti, sinkkilisän ottaminen ajaa saman asian.

Huolehdi D-vitamiinin saannista

D-vitamiinin saantisuositus on kymmenen milligrammaa päivässä. Suurin osa suomalaisista saa tämän määrän ruoasta, mutta jos epäilet D-vitamiinin puutosta, voit tarttua purkkiin. D-vitamiinia on tarjolla purkissa aina 7,5 milligrammasta jopa sataan milligrammaan.

Huuhtele nenäonteloita

Apteekista voi ostaa niin sanotun sarvikuonon, nenäkannun, jonka avulla voi huuhdella nenää. Sarvikuono täytetään lämpimästä vedestä ja suolasta tehdyllä liuoksella. Liuos puhdistaa nenän valuessaan kurkkuun auttaa myös kurkkukipuun. Puhdista nenäkannu jokaisen käytön jälkeen, jotta se puhdistuu mahdollisista viruksista ja bakteereista.

Lähde: RealSimple

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat