Mainos

Pian eläkkeelle jäävä työtön Markku hämmästelee kallista kouluttamistaan – TE-toimisto: Ikä ei ole syy kieltäytyä

MTV Uutiset kertoi torstaina vuoden päästä eläkkeelle jäävän oululaisen Markku Forssellin hämmästyksestä, kun TE-toimisto määräsi hänet sata päivää kestävään työvoimakoulutukseen. Forssellin mielestä kallis koulutus tulisi tarjota nuoremmille työttömille.

– Lain mukaan TE-toimiston tulee tarjota kaikille asiakkaille työtä tai työllistymistä edistäviä palveluita. Siksi myös työvoimakoulutusta voidaan tarjota 60-vuotiaalle, kertoo Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston palvelujohtaja Mari Tuomikoski.

TE-toimiston mukaan kyseinen työjohdollinen koulutus tulee maksamaan veroineen 119 000 euroa. Yhtä kurssilaista kohden hinta on noin 7 500 euroa.

Tuomikoski ei ota kantaa yksittäisen asiakkaan tilanteeseen, mutta kertoo työttömien koulutuksesta yleisellä tasolla.

Koulutustarjouksesta kieltäytymisestä voi seurata karenssia

Tuomikosken mukaan TE-toimiston asiakkaille hankitaan vuosittain työvoimakoulutusta ja muita valmennuspalveluita. Asiakkaille tulee kahdenlaisia ehdotuksia, joko tiedotteita alkavista koulutuksista tai velvoittavia koulutustarjouksia. Markku Forssell kertoo saaneensa velvoittavan koulutustarjouksen.

– Koulutustarjouksen saatuaan asiakkaan tulee hakeutua koulutukseen. Tällöin asiakkaalle on arvioitu osaamisen kehittämisen tarve ja alkavan koulutuksen on katsottu sopivan asiakkaalle, Tuomikoski kertoo.

– Toisinaan käy myös niin, että asiakas saa koulutuksesta tiedotteen, mutta tulkitsee sen velvoittavana koulutustarjouksena.

Mikäli asiakas kieltäytyy hänelle osoitetusta koulutustarjouksesta, eli ei hae kyseiseen koulutukseen, saattaa siitä olla seurauksia työttömyysturvaan esimerkiksi karenssina, mikäli kieltäytymiseen ei ole laissa mainittua pätevää syytä.

– Jos asiakas jättää hakeutumatta koulutukseen, TE-toimisto lähettää selvityspyynnön asiakkaalle ja työttömyysturvan asiantuntijat tutkivat, onko asiakkaalla ollut pätevä syy kieltäytyä koulutukseen hakeutumisesta.

Ikä ei ole syy kieltäytyä koulutuksesta

Tuomikoski kertoo, että TE-toimisto palvelee asiakkaita iästä riippumatta. Lähiaikoina eläkkeelle jääminen ei siis ole este koulutukselle?

– Asiakkaan kokonaistilanne otetaan aina huomioon, kun hänelle tarjotaan työtä tai palveluita. TE-toimistolla ei kuitenkaan välttämättä ole tietoa asiakkaan eläköitymissuunnitelmista.

Tuomikosken mukaan on myös normaalia, että koulutuksen järjestäjä räätälöi koulutuksen opiskelijan lähtötason mukaan.

– Ihmisiä tulee eri taustoilla koulutukseen, joten tietotekniset valmiudet voivat olla yksi koulutuksen tavoite. Työvoimakoulutuksen tarkoituksena on kuitenkin saattaa ihmisiä työllistymään.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.