Markku jäisi eläkkeelle vuoden kuluttua, mutta TE-toimisto ehdotti uutta kallista koulutusta: "Minusta tuntuu hirveältä, koulutus pitäisi tarjota nuoremmalle"

Vuoden päästä eläkkeelle jäävä mies pöyristyi TE-toimiston ehdotuksesta lisäkoulutuksesta. Suorastaan järkytys iski sen jälkeen, kun hän oli selvittänyt koulutuksen hinnan yhteiskunnalle.

Ensi viikolla 61 vuotta täyttävä oululainen Markku Forssell on ollut työttömänä vuodesta 2015 lähtien. Aiemmin hän työskenteli rakennusmiehenä.

Työ- ja elinkeinotoimiston kanssa asiat ovat sujuneet muuten hyvin, mutta Forssell kertoo nyt TE-toimiston ehdottaneen 100 päivää kestävää talonrakentamisen rakennusalan työnjohtajan koulutusta, jossa hän oppisi muun muassa tietokoneohjelmointia.

– Osaan maksaa laskut ja katsoa netistä ohjelmia, mutta minun täytyisi opetella ohjelmointia ja pääsen pian eläkkeelle, Forssell kertoo.

Eilen Forssell kertoo käyneensä koulutuksenjärjestäjän haastattelussa, jossa hänet toivotettiin tervetulleeksi ensi maanantaina alkavaan koulutukseen.

– Järjestäjä sanoi, että ottavat minut mielellään koulutukseen. Hän ehdotti, että minulle räätälöitäisiin sopiva koulutus, jotta osaisin käyttää tietokonetta eläkepäivinäni. Koulutukseen sisältyy myös englannin opiskelua, Forssell kertoo MTV Uutisille.

Forssell kertoo opiskelleensa vuonna 1992 yhdyskuntatekniikan tutkinnon. Tuolloin tietokoneen käyttäminen ei alkanut sujua, joten hän ei voinut työskennellä työnjohdossa.

– Jos en oppinut tietokoneen käyttöä silloin, miten voin sen nyt sadassa päivässä oppia, Forssell sanoo.

Koulutuksen hinta järkytti

Forssell kertoo selvittäneensä ammattiliitosta kyseisen koulutuksen maksavan yhteiskunnalle noin 150 euroa päivältä per koulutettava.

Suurin järkytys syntyikin, kun hän laski koulutuksen kokonaishinnan. 100 päivän koulutukselle hintaa kertyy miehen arvion mukaan noin 10-15 000 euroa yhteiskunnan maksettavaksi. Koulutusta järjestetään arkisin.

– Minusta tuntuu hirveältä, että minulle tarjotaan kauhean kallista koulutusta. Se pitäisi tarjota jollekin nuoremmalle työttömälle, jolla on vielä työura edessä, jolle tämä voisi olla portti tulevaisuuteen.

Tällä hetkellä Forssellin mukaan ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin ottaa koulutus vastaan ja aloittaa opiskelu ensi viikon maanantaina. Muussa tapauksessa hän kertoo menettävänsä hetkellisesti työttömyystukensa.

Liitto: "Ihan posketon homma"

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi ei ole kuullut tapauksesta, mutta purskahtaa nauruun kuullessaan pian eläkkeelle jäävän miehen kouluttamisesta.

– Ihan posketon homma. Ei ole mitään hyötyä yhteiskunnalle, yrityksille tai kaverille itselleen, jos ikää on jo sen verran, että hän jää kohta eläkkeelle, Harjuniemi sanoo.

Harjuniemi tietää, että kyseisen koulutuksen saaneista ammattilaisista on tällä hetkellä pulaa ja heidän kysyntänsä on suuri.

– Siihen löytyy kyllä nuorta väkeä, jotka ovat valmiita koulutukseen. Tunnen monia liiton jäseniä, jotka ovat vastaavassa koulutuksessa. Se on vaativa koulutus.

Harjuniemi ei osaa sanoa tarkkaan yksityisen yrityksen järjestämien koulutusten hintoja, mutta pitää uskottavana summana 150 euron päivätaksaa koulutettavaa kohden.

MTV Uutiset ei tavoittanut Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistoa kommentoimaan tapausta keskiviikkoiltapäivänä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja