Perussuomalaisten puoluesihteeri: Tuomio ei automaattisesti estä puolueen vaaliehdokkuutta

Perussuomalaisten puoluesihteeri ei anna yksiselitteistä vastausta siihen, voiko kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tuomittu henkilö osallistua kuntavaaleihin perussuomalaisten listoilta.

Riikka Slunga-Poutsalon mukaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tuomittujen kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen, varavaltuutettu Terhi Kiemungin ja perussuomalaisten nuorten entisen puheenjohtajan Sebastian Tynkkysen tapaukset poikkeavat toisistaan.

– Sisällöllisesti tapaukset ovat olleet kovin erilaisia. Hakkaraisen osalta yleinen oikeudentunne ihmisillä on Hakkaraisen puolella siinä, että hän on toiminut kiihdyksissään ja tuohtuneena Nizzan terrori-iskusta. Hän on käyttänyt yleisesti käytössä olevia sanamuotoja eli yleinen oikeudentunto tuntuu kansalaisilla olevan Hakkaraisen puolella. Tynkkysen tai Kiemungin osalta tilanne on vähän erilainen. Käymme tämän puolueen sisällä läpi aika perusteellisesti, Slunga-Poutsalo sanoo.

Hakkarainen totesi tuomioon johtaneessa Facebook-kirjoituksessaan, että "kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja". Oikeus piti kirjoituksessa raskauttavana muun muassa muslimeja koskevaa yleistystä sekä Hakkaraisen kirjoituksia muslimien maahantulon estämisestä ja maastapoistosta.

Slunga-Poutsalo kiistää, että perussuomalaisten hahmottelema linja voi johtaa rangaistusten jakoon puolueessa aseman, pärstäkertoimen tai puolueen oman ja heikosti hahmottuvan tapaoikeuden perusteella.

– Mikään näistä keisseistä ei ole kokonaisuudessaan helppo. Perehdymme kaikissa tapauksissa siihen, mitä on sanottu, mistä on tullut tuomio ja mitä muita mahdollisia liitännäisiä tähän liittyy.

Slunga-Poutsalon mukaan tuomio ei ole muutenkaan automaattisesti este asettua ehdolle puolueen listoilta, vaan puolue puntaroi jokaisen tapauksen erikseen.

Käytännössä käräjätuomion saanut ehdokas voi osallistua vaaleihin

Slunga-Poutsalo kertoo, että puolue aikoo ottaa kantaa yksittäisiin kirjoitteluihin vasta tuomioiden tultua lainvoimaiseksi. Käytännössä esimerkiksi Kiemunki voi siis osallistua vaaleihin, koska lainvoimainen hovioikeuden tuomio tulee todennäköisesti vasta vaalien jälkeen.

– Tämä on vähän kiusallinenkin tilanne, mutta pyrimme toimimaan oikeudenmukaisesti jäsenistöä kohtaan, Slunga-Poutsalo sanoo.

Tynkkynen on kertonut STT:lle harkitsevansa, kannattaako aikaa vievään valitusprosessiin lähteä. Hänet tuomittiin käräjillä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta. Hakkarainen puolestaan on kertonut tyytyvänsä Keski-Suomen käräjäoikeuden tuomioon.

Lokakuussa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho (ps.) kertoi, että puolueen kuntavaaliehdokkaat ovat sitoutuneet arvokkaaseen käytökseen.

– Käsittääkseni se sisältää myös sen, että ei tee mitään rasistisia toimia tai ulostuloja. Lisäksi olemme jo allekirjoittaneet rasisminvastaisen julistuksen, kuten muutkin puolueet täällä (eduskunnassa), Terho sanoi.

Tynkkynen on lähdössä Oulusta ehdolle perussuomalaisten listoilta.

Lue myös:

    Uusimmat