Halla-aho toivoo erotetun Ano Turtiaisen palaavan perussuomalaisten eduskuntaryhmään – tällaisilla ehdoilla se on puheenjohtajan mukaan mahdollista

2:17
Katso yllä oleva video: Näin perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kommentoi Turtiaisen erottamista MTV Uutiset Liven lähetyksessä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho toivoo perussuomalaisten eduskuntaryhmästä erotetun kansanedustaja Ano Turtiaisen palaavan ryhmään. 

Halla-aho puhui tapauksesta perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa aamupäivällä.

Kesän alussa perussuomalaiset ovat olleet otsikoissa myös kansanedustaja Ano Turtiaisen runsaan viikon takaisen tviitin vuoksi.

Turtiainen oli julkaissut Twitterissä kuvan, jossa pilkattiin poliisin polven alla Yhdysvalloissa kuoliaaksi tukehtunutta George Floydia.

Katso yllä oleva video: Näin perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kommentoi Turtiaisen erottamista MTV Uutiset Liven lähetyksessä.

Turtiainen erotettiin perussuomalaisten eduskuntaryhmästä toistuvan sopimattoman somekäyttäytymisen takia.

Ryhmänjohtaja Ville Tavion mukaan Turtiaisen julkaisema kuva oli asiaton ja rasistinen.

Eduskuntaryhmä jätti kuitenkin portin raolleen Turtiaisen paluulle. Tavion mukaan Turtiainen voi hakea ryhmän jäsenyyttä uudelleen vuodenvaihteen jälkeen, jos tämä on muuttanut käytöksensä pysyvästi.

Potkujensa jälkeen Turtiainen on ilmoittanut perustaneensa uuden eduskuntaryhmän.

Turtiaisen erottamisen jälkeen suurimmilla oppositiopuolueilla eli perussuomalaisilla ja kokoomuksella on kummallakin ryhmässään 38 kansanedustajaa.

Puoluevaltuuston puheessaan Halla-aho kertoi toivovansa, ettei Turtiaisen erosta tule pysyvä. Halla-aho kuitenkin sanoi puoluetoiminnan olevan joukkuepeliä, jossa tarvitaan tiettyjä pöytätapoja.

– Jos minä haluan, että muut tukevat minua, myös minun on tuettava muita. Ei voi olla niin, että kaikkien muiden on uhrattava poliittista ja sosiaalista pääomaansa minun puolustamiseeni, mutta minulla on rajaton vapaus tehdä ja sanoa juuri niin kuin haluan ja välittämättä joukkuekavereideni mielipiteistä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Yle: Puoluehallitus pyytää selvitystä Turtiaisen aikeista

Halla-ahon mukaan virheistä pitää oppia ja muuta joukkuetta täytyy kuunnella ja kunnioittaa.

Näiden näkökulmien hyväksyminen on hänen mukaansa edellytyksenä sille, että Turtiainen voisi palata perussuomalaisen ryhmän jäseneksi.

Ylen mukaan perussuomalaisten puoluehallitus päätti eilen pyytää selvitystä Turtiaisen aikeista. Halla-ahon mukaan puoluehallitus haluaa tietää, kiinnostaako Turtiaista pyrkiä takaisin eduskuntaryhmän jäseneksi.

– Jos eduskuntaryhmän jäseneksi pyrkiminen ei kiinnosta, niin silloin eduskuntaryhmästä erottaminen toimii ikään kuin automaattisesti perusteena puolueesta erottamiselle, Halla-aho sanoi Ylelle.

Demokraatti-lehti uutisoi eilen, että valtakunnansyyttäjä on määrännyt esitutkinnan tehtäväksi Turtiaisen tviitistä.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen sanoi lehdelle tulkitsevansa, että asiassa voi olla kyse kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Toiviaisen mukaan Turtiaista itseään on tärkeä kuulla, koska tviitti on ymmärrettävissä rasistiseksi.Helsingin poliisi kertoi aiemmin tällä viikolla, ettei se aloita esitutkintaa Turtiaisen tviitistä.

Poliisi päätyi esiselvityksessään siihen, että asiassa ei ole syytä epäillä rikosta. Asiaa arvioitiin kahden rikosnimikkeen eli kiihottamisen kansanryhmää vastaan ja kunnianloukkauksen näkökulmasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja