Petteri Sihvonen hullaantui TPS:n ja Tapparan otteista – HIFK:lle ja Lukolle pyyhkeitä: "Se on karua, jos tässä vaiheessa selviää, että millaisia he ovat oikeasti"

Jussi Tapola: Saatiin omasta pelitunteesta kiinni 5:22
Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola kertoi voittopelin taustoista.

TPS ja Tappara osoittivat luonnettaan SM-liigan välierien toisissa otteluissa. MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen kertoo, mitä ottelusarjoissa on tapahtumassa. 

SM-liigan molemmat välierisarjat ovat lukemissa 1–1, kun sunnuntaina pelataan runkosarjassa heikommin sijoittuneiden joukkueiden kotikentillä. 

Sihvonen on havainnut, että joukkueet hieman oudoksuvat järjestelmää, jossa jatkoon pääsee kolmella voitolla. 

– Ennen saattoi lähteä sarjaan vähän tutkien, mutta nyt pitää tehdä heti tulosta. Ensimmäiset pelit olivat heikkoja, mutta sitten alkoi tapahtua. 

TPS kuin Pohjois-Amerikan nuoret

Sihvoselle tuli TPS:n peliotteesta mieleen Pohjois-Amerikan nuorten yhdistelmäjoukkue World Cupissa vuonna 2016.  TPS antoi mennä  ottelun puolessavälissä ja alkoi voittaa kaksinkamppailuja. 

– TPS ujosteli ensin neljä ja puoli erää. Sitten he antoivat mennä ja antoivat todellisen myrskyvaroituksen. TPS:n esitys oli henkeäsalpaava, henkisesti vapautunut. 

Sihvosen mielestä HIFK teki väärän peliliikkeen, kun se alkoi vastata liikaa TPS:n kovaan kaksinkamppailupeliin. Sen sijaan HIFK:n olisi pitänyt hänen mielestään pysäyttää peliä paikan tullen. 

– Pakko TPS:kin nuorten miesten on joskus vaihtoon mennä. HIFK:n ei kannata lähteä sinne leikkimään tulella. 

TPS:n vahva draivi ei noussut suinkaan tyhjästä. Turkulaiset osoittivat jo runkosarjassa, että he pystyvät kaivamaan isoja energiapiikkejä esiin kesken otteluidenkin. 

– Ennen kuin TPS varmisti kolmospaikkansa, he pelasivat 10–15 ottelua samanlaista päästä päähän -peliä. 

"Se on karua"

Tappara yllätti saman kaltaisesti Lukon housut nilkoissa. Sihvonen antoi isot pisteet Tapparan valmentajalle Jussi Tapolalle, joka teki aitiossakin hartiavoimin töitä. 

Sihvosen mielestä ratkaisevinta oli, että Tappara oli vaihtanut ensimmäisessä pelissä käytetyn träpin prässipeliksi. Sen kanssa Lukko ei päässyt sinuiksi. 

– Se on yksinkertaista matematiikkaa. Kun Lukko rakentaa alhaalta kolmella pelaajalla, Tappara voi lähettää kolme pelaajaa häiritsemään. Sen jälkeen Lukko olikin sormet suussa. 

Sihvosen mielestä Pekka Virran pelisysteemin yksi heikkous on, että 1–2 hyökkääjällä on lupa "huidella" ylempänä. 

– HIFK tuhosi samalla tavalla Lukon Äijänsuolla runkosarjassa. Virralla on nyt kova mietintä edessä. 

Lukon kannalta on huolestuttavaa, että kärkipelaajien Robin Pressin ja Daniel Audetten otteissa on ollut havaittavissa haparointia.

– Se on karua, jos tässä vaiheessa selviää, että millaisia he ovat oikeasti ja miksi he pelaavat SM-liigassa. 

Kokonaisuutta ei ainakaan paranna se, että Virta antaa ohjeita vaihtopenkille muulle valmennukselle ylhäältä katsomosta. 

– Pelaajien voi olla vaikea hahmottaa, että tuleeko sieltä jotain muunneltua Virran viestiä. 

Lue myös:

    Uusimmat