Petteri Orpo Ylellä: Hallitusohjelman maahanmuuttokirjausta muutetaan – Henriksson kiittelee

Millaista on hakea töitä maahanmuuttajana? 11:04
Millaista on hakea töitä maahanmuuttajana?

Erityisosaajat ovat saamassa kolme kuukautta lisäaikaa etsiä uutta työpaikkaa ennen kuin heidän on poistuttava maasta.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan hallitus aikoo muuttaa maahanmuuttajien työllistymiseen liittyvää hallitusohjelman kirjausta. Orpo kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamussa tänään.

Kirjauksen mukaan maahanmuuttajan on löydettävä uusi työpaikka kolmessa kuukaudessa edellisen työsuhteen loppumisesta tai poistuttava maasta. 

Nyt kirjausta muutetaan niin, että erityisosaajat saavat etsiä uuttaa työpaikkaa puoli vuotta, Petteri Orpo sanoo.

– Olemme löytäneet asiasta neuvotteluratkaisun hallituksessa. Tästä on ollut iso huoli elinkeinoelämässä ja tiedeyhteisössä. Erityisosaajat ovat erityisen tärkeitä monille yrityksille. He voivat olla avaintyöntekijöitä ja tiedeyhteisön avaintutkijoita, Orpo kommentoi.

Henriksson: Hyvä asia

RKP:n puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson toivoi muutosta kyseiseen kirjaukseen lauantain Helsingin Sanomien haastattelussa.

– Hallituksen olisi viisasta yhdessä arvioida, miten pystymme houkuttelemaan osaajia tänne. Silloin tämä kolmen kuukauden sääntö nousee esille, ja haluaisin, että yhdessä hallituksessa miettisimme tätä, hän kertoi lehdelle.

Henriksson sanoi HS:n haastattelussa, että Suomen väkiluku kasvaa vain nettomaahanmuutolla ja tänne tulevien pitää tuntea itsensä tervetulleiksi.

Myöhemmin lauantaina iltapäivällä Henriksson sanoi STT:lle pitävänsä Orpon vahvistamaa sopua maahanmuuttokirjauksesta hyvänä asiana.

Henrikssonin mukaan Suomi kuitenkin varmasti hyötyisi, jos maahanmuuttajille ei tulisi ollenkaan kolmen kuukauden määräaikaa etsiä uutta työpaikkaa maassa pysymisen ehtona.

"Maahanmuuton työperäisyyttä halutaan korostaa"

Orpon mukaan hallitus ei ole kiristämässä tai vaikeuttamassa työperäistä maahanmuuttoa Suomeen. Hän on samaa mieltä Henrikssonin kanssa siitä, että Suomen ikärakenne edellyttää maahanmuuttoa.

– Haluamme vain korostaa maahanmuuton työperäisyyttä. Muutamilla hallitusohjelman kirjauksilla esimerkiksi puretaan byrokratiaa ja yksinkertaistetaan tänne saapumista, Orpo sanoi Ylellä.

– Tarvitsemme ulkomaalaista työvoimaa. Ikärakenteemme on sellainen.

Töihin mielivä maahanmuuttaja törmää suomalaiseen byrokratiaan 13:04
Video: Näin töihin mielivä maahanmuuttaja törmää suomalaiseen byrokratiaan

Uutinen päivittyy. Juttuun korjattu 3.2.2024 kello 10.46: Maahan muuttaneet erityisosaajat saavat etsiä työpaikkaa kolme kuukautta, ei puoli vuotta, pidempään kuin heikommin koulutetut ennen kuin heidän on poistuttava maasta.

Juttu päivitetty kello 16.55. Henrikssonin iltapäivällä toteamilla kommenteilla.

Lue myös:

    Uusimmat