MTV Uutisten tiedot: Valmistelu ulkomaalaisten huippuosaajien erillisratkaisusta käynnistetään – Purra ei tyrmää työministeri Satosen avausta

Työministeri Arto Satonen MTV:n Uutisextrassa: En usko, että RKP jättää hallitusta 1:19
Katso myös: Työministeri Arto Satonen MTV:n Uutisextrassa: En usko, että RKP jättää hallitusta.

Työministeri Arto Satonen (kok.) sanoi viikonlopun MTV:n Uutisextrassa, että hallitus tekee erillisratkaisun ulkomaalaisien huippuosaajien lupiin. Tarkoituksena on, ettei huippuosaajien tarvitse lähteä maasta kolmen kuukauden työttömyysjakson jälkeen. Perussuomalaiset vihjaa olevansa sittenkin valmis neuvottelemaan.

MTV Uutisten tietojen mukaan valmistelu ulkomaalaisten huippuosaajien erillisratkaisusta on nyt alkamassa, mutta valmiita ehdotuksia erillisratkaisuista ei hallituslähteen mukaan vielä ole.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä ehti tuoreeltaan viikonloppuna tyrmätä työministeri Satosen esityksen huippuosaajien erillisratkaisusta, joka mahdollistaisi huippuosaajien jäämisen Suomen kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen.

Hallitusohjelmassa on sovittu myös työperäisen maahanmuuton kiristämisestä, ja yli kolmen kuukauden työttömyysjaksoa ei olla sallimassa.

–  Näen lähtökohtaisesti erikoisena ajatuksena, että joku joka on todella huippuosaaja ei saisi kolmeen kuukauteen töitä tai sitten hän osaisi huipusti jotain sellaista, mille ei ole Suomessa työmarkkinoilla oikeasti mitään käyttöä käytännössä”, Mäkelä sanoi.

Myöskään Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ei varsinaisesti innostu erillisratkaisusta, mutta ei sitä täysin tyrmää.

–  Hallitusohjelmassa sanotaan, että mikäli työperäinen maahanmuuttaja ei ole kolmessa kuukaudessa työssä, miten hänen määritelmällisesti pitäisi olla, niin silloin hän ei ole työperäinen maahanmuuttaja, jolloin hän poistuu maasta. Mikäli tässä on nyt tullut ilmi jotakin tarpeita tarkastella tätä kaikkein kovimpien osaajien kohdalla, niin siitä tietenkin hallitus voi neuvotella, mutta sitten tarvitaan kiristyksiä jonnekin muualle, Purra puhui maanantaina Seitsemän uutisten haastattelussa.

Purra puhe vihjaa siihen, että Perussuomalaiset olisi valmis kompromissiin, jos löytyy jokin toinen tapa kiristää maahanmuuttoa.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) asetteli sanansa varovaisesti sunnuntaina Ylen Pääministerin haastattelutunnilla, kun Orpolta kysyttiin Satosen maahanmuuttoavauksesta. Orpo totesi, että hänen tehtävänään pääministerinä on huolehtia, että hallitusohjelmaa noudatetaan.

Orpo saattoi varoa sitä, ettei hän suututa hallituskumppani Perussuomalaisia.

Yritykset kritisoineet

Hallitusohjelman mukaisesti hallitus aikoo kiristää työperäistä maahanmuuttoa.

Moni yritys on kritisoinut kolmen kuukauden aikarajaa, koska jo rekrytointiprosessi voi kestää jopa puoli vuotta.

– Tämän takia hallitus aikookin räätälöidä erityisratkaisun tällaisille työntekijöille, työministeri Satonen kertoi MTV:n Uutisextrassa viikonloppuna. 

– Silloin kun on kyse näistä huippuosaajista, täytyy vielä katsoa tätä järjestelmää, mutta isossa kuvassa tämä on täysin perusteltua, että kun tullaan työluvalla Suomeen niin kauan kun täällä töitä on, niin ollaan maassa, sitten kun työ loppuu, palataan kotimaahan, Satonen jatkoi.

Elinkeinoelämän keskusliitto on muistuttanut, että Suomi tarvitsee tulevina vuosina tuhansia uusia työntekijöitä.

Suomi tarvitsee ulkomaista työvoimaa, koska vuoteen 2030 mennessä työikäisiä on noin 130 000 vähemmän. Meidän on aktiivisesti edistettävä työperäistä maahanmuuttoa työmarkkinoiden osaamisvajeiden ja yritysten rekrytointiongelmien helpottamiseksi. Työ on myös parasta kotoutusta, EK linjaa.

Varman Murto: "Sitä muutetaan"

Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto pitää työperäisen maahanmuuton kiristämissuunnitelmia ainakin osittain mahdottomina. 

 – Minusta tämä kolmen kuukauden sääntö tulee kaatumaan mahdottomuuteen. Joko se kaatuu nyt ja sitä muutetaan, tai sitten seuraava hallitus sitä muuttaa, Risto Murto sanoi tiistaiaamuna Huomenta Suomessa.

Murto on tutkinut maahanmuuttoa ja Suomen väestökehitystä uudessa kirjassaan Puuttuvat puoli miljoonaa. Hän kehottaa miettimään omalle kohdalle tilannetta, että lähtisi töihin kauas pienelle markkinalle, jossa paikkoja ei yleensä ole kovin paljon auki.

– Otatko mukaan perheesi ja panetko lapset kouluun sinne, jos sinulla on koko ajan tieto, että jos joudut jostain syystä työttömäksi tästä yrityksestä, niin sinulla on kolme kuukautta aikaa tai koko perhe lähtee?

Moni ala kärsii Suomessa työvoimapulasta ja työperäistä maahanmuuttoa on esitetty osaratkaisuksi pulmaan.

Lue myös:

    Uusimmat