Petteri lähti Lauttasaareen litkaamaan – eli mitä? Tällainen on kalastuslaji, jota jokainen voi harrastaa

Petteri lähti Lauttasaareen litkaamaan – eli mitä?

Silakan litkauskausi, eli onginta pelkällä koukulla, on keväällä parhaimmillaan. Kiiltäväkylkistä herkkua nousee jopa Helsingin keskustasta! Miten litkataan oikein? Entä mikä on kalamaraton?

Silakan litkauskausi, eli onginta pelkällä koukulla, on keväällä parhaimmillaan. Kalastajia löytyy esimerkiksi Helsingin Lauttasaaresta ja Ruoholahdesta. Kun silakkaparvet saapuvat virtapaikkoihin, kalastajat ovat niitä vastassa.

Viiden jälkeen -ohjelman Petteri Savolainen lähetettiin selvittämään, miten litkausta harrastetaan.

Litkaaminen on silakan ongintaa pelkän koukun avulla.  Litkausvälineeksi käy halpa virveli; syöttiäkään ei luonnollisesti tarvita.

– Silakka tulee tällaisiin salmiin. Siellä pitäisi olla 4–8 metriä vettä, mielellään, että ne viihtyvät, kuvaa suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseuran varapuheenjohtaja Markus Ratinen.

Voi harrastaa myös ilman kalastuslupaa

Ratisen mukaan silakan litkaaminen on lisätty jokamiehenoikeudeksi jo 2016, eli sitä voi harrastaa myös ilman kalastuslupaa. Ratisen mukaan suomalaisia kaloja kannattaisikin kokeilla ruokapöydässä laajalla skaalalla.

– Hauessa on hirveästi sisävesillä raskasmetalleja. Paljon terveellisempää on syödä särkeä. Se on paljon parempi graavikalana. Ja helpommin saatavissa, hän vinkkaa.

Lauttasaaren silta Helsingissä on oivallinen sijainti litkaamiseen, mutta tuliko kalaa? Entä mikä on kalamaraton? Katso video jutun alusta!

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat