Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kalaruokien kokkaamiseen liittyy yleinen harhakäsitys, joka kannattaisi unohtaa: "Turhan monella kotikokilla on luulo…"

Savukalamousse sopii esimerkiksi uuniperunoiden täytteeksi.
Savukalamousse sopii esimerkiksi uuniperunoiden täytteeksi. Pro Kala ry
Julkaistu 10.04.2022 17:32

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kalaruokien valmistamisen ei tarvitse olla hankalaa. Pro Kala ry vinkkaa, miten kalaruokaa saa tehtyä todella helposti. 

Kuten MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu, suomalaiset rakastavat erilaisia kalaruokia ja tilastojen perusteella erityisesti lohta. Monilla menee kuitenkin sormi suuhun kalatiskillä asioidessa: mitä ruokaa kalasta oikein voi kokata ja miten?

Pro Kala -yhdistyksen toiminnanjohtaja Katriina Partanen on aiemmin muistuttanut, että kalaruokien kokkaamisen ei tarvitse olla monimutkaista.

– Turhan monella kotikokilla on luulo, että kalaruoan valmistaminen on hankalaa. Kalan perkaaminen ja fileoiminen ovat toki taitoja, jotka kehittyvät harjoitellessa, mutta onneksi kalaa ei tarvitse ostaa kokonaisena.

Videolla: Oletko koskaan tajunnut hyödyntää kalapuikkoja näin? Artikkeli jatkuu videon alla.

0:47Oletko koskaan tajunnut hyödyntää kalapuikkoja näin? Nerokas arkiruoka kalapuikoista ja muusistaNerokas arkiruoka kalapuikoista ja muusista

Helppoja kalaruokia vaikka puolivalmisteista!

Koska monella ei ole arkena aikaa tai jaksamista opetella uusia reseptejä, kannattaa kalaruokakokkailu aloittaa helpommasta päästä. 

– Siksi keräsimme nyt kolme niin helppoa kalaruokareseptiä, että niiden valmistus onnistuu, vaikka kalaa ei olisi koskaan ennen kokannut, Pro Kala ry:n tuoreessa tiedotteessa todetaan. 

Muista, että kalaruokia voi tehdä myös puolivalmisteista. Valmiita kalapihvejä, -puikkoja tai -pyöryköitä löytyy ruokakaupoista pilvin pimein ja niistä voi tuunata erilaisia ruokalajeja. 

– Niiden avulla voit lisätä kalaa arkiruokailussa ilman, että sinun tarvitsee tietää mitään kalan käsittelystä. Kalapihvin voi sujauttaa hampurilaisen tai, kuten alla olevassa reseptissä, pitaleivän väliin, yhdistyksestä vinkataan.

Kalalla täytetty pita

kalapitaPro Kala ry

4 kalapihviä, pakaste
1-2 rkl öljyä
4 rukiista pitaleipää
(paahdettua sipulirouhetta)

Salaatti:
1/3 (noin 200 g) kerää jäävuorisalaattia
1 porkkana
1/2 (150 g) kurkkua
1 pieni valkosipulinkynsi
1 dl maustamatonta jogurttia
1/2 dl majoneesia
1 tl sitruunanmehua tai viinietikkaaripaus
suolaa ja sokeria

Pese jäävuorisalaatti ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Kuori porkkana ja leikkaa kuorimaveitsellä lastuiksi. Huuhtele kurkku ja leikkaa suikaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi.

Sekoita kulhossa jogurtti, majoneesi, sitruunanmehu ja valkosipuli. Mausta ripauksella suolaa ja sokeria. Sekoita joukkoon salaattisuikaleet, porkkanalastut ja kurkkusuikaleet.

Paista kalapihvit öljytilkassa pannulla pakkauksen ohjeen mukaisen ajan.

Lämmitä pitaleipiä mikroaaltouunissa täydellä teholla noin 30 sekuntia. Avaa pitaleivät taskuiksi. Täytä salaatilla ja paistetulla kalapihvillä. Ripottele päälle halutessasi paahdettua sipulirouhetta.

Sriracha-lohi

sriracha-lohi

600 g ruodotonta lohta tai kirjolohta
4 rkl juoksevaa hunajaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 dl soijaa
1 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl seesamiöljyä
1 rkl raastettua inkivääriä
2 rkl srirachaa
1 rkl seesaminsiemeniä
ruohosipulia hienonnettuna (myös korianteri, thaibasilika tai kevätsipuli ajaa asian)

Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla ja laita lohi vuokaan nahkapuoli alaspäin.

Sekoita kaikki muut ainekset kulhossa ruohosipulia lukuun ottamatta. Kaada mausteseos kalan pinnalle.

Kypsennä kalaa noin 20-25 minuuttia. Voit valella pintaa kastikkeella pari kolme kertaa kypsennyksen aikana. Kala kypsyy nopeasti ja on valmista, kun lihan rakenne on mehevän lohkeavaa.

Viimeistele hienonnetulla ruohosipulilla tai muilla yrteillä.

Tarjoa salaatin kera.

Kolmannen reseptin löydät täältä: Savukalamousse – helppo herkku sopii leivän päälle tai uuniperunan täytteeksi

Lähde: Pro Kala ry

Lisää aiheesta:

Helppo pasta, jonka riivit kasaan hetkessä – säilykekala yllättääTestaa nopea ja helppo kirjolohiruoka: "Kiireisen arjen pelastus"Ravitseva ja helppo arkiruoka: Cowboyn kala sujahtaa tortillan väliinSyötkö tätä edullista kalaa? Keittiömestari ylistää: "Edelleen vähän aliarvostettu"Vaihtoehto jauhelihakastikkeelle! Nyt on nopea ja helppo arkiruoka lohesta: "Yksinkertaisen ihanaa"Tekniikka, joka nostaa kalan maun uudelle tasolle – valmista suosittua kesäherkkua kotikeittiössä
KalaRuokaRuoanlaittoMakuja
Pro Kala ry

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?

  • 25.7.17:01
    Ruoka

    Henri Alénin vinkki: Tämä kalamarinadi on aivan lyömätön kesällä

  • 17.7.19:15
    Jyrki Sukula

    Jyrki Sukula kertoo, mistä tunnistaa tuoreen kirjolohen