Kalaruokien kokkaamiseen liittyy yleinen harhakäsitys, joka kannattaisi unohtaa: "Turhan monella kotikokilla on luulo…"

Savukalamousse
Savukalamousse sopii esimerkiksi uuniperunoiden täytteeksi. Pro Kala ry

Kalaruokien valmistamisen ei tarvitse olla hankalaa. Pro Kala ry vinkkaa, miten kalaruokaa saa tehtyä todella helposti. 

Kuten MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu, suomalaiset rakastavat erilaisia kalaruokia ja tilastojen perusteella erityisesti lohta. Monilla menee kuitenkin sormi suuhun kalatiskillä asioidessa: mitä ruokaa kalasta oikein voi kokata ja miten?

Pro Kala -yhdistyksen toiminnanjohtaja Katriina Partanen on aiemmin muistuttanut, että kalaruokien kokkaamisen ei tarvitse olla monimutkaista.

– Turhan monella kotikokilla on luulo, että kalaruoan valmistaminen on hankalaa. Kalan perkaaminen ja fileoiminen ovat toki taitoja, jotka kehittyvät harjoitellessa, mutta onneksi kalaa ei tarvitse ostaa kokonaisena.

Videolla: Oletko koskaan tajunnut hyödyntää kalapuikkoja näin? Artikkeli jatkuu videon alla.

0:47
Nerokas arkiruoka kalapuikoista ja muusista

Helppoja kalaruokia vaikka puolivalmisteista!

Koska monella ei ole arkena aikaa tai jaksamista opetella uusia reseptejä, kannattaa kalaruokakokkailu aloittaa helpommasta päästä. 

– Siksi keräsimme nyt kolme niin helppoa kalaruokareseptiä, että niiden valmistus onnistuu, vaikka kalaa ei olisi koskaan ennen kokannut, Pro Kala ry:n tuoreessa tiedotteessa todetaan

Muista, että kalaruokia voi tehdä myös puolivalmisteista. Valmiita kalapihvejä, -puikkoja tai -pyöryköitä löytyy ruokakaupoista pilvin pimein ja niistä voi tuunata erilaisia ruokalajeja. 

– Niiden avulla voit lisätä kalaa arkiruokailussa ilman, että sinun tarvitsee tietää mitään kalan käsittelystä. Kalapihvin voi sujauttaa hampurilaisen tai, kuten alla olevassa reseptissä, pitaleivän väliin, yhdistyksestä vinkataan.

Kalalla täytetty pita


4 kalapihviä, pakaste
1-2 rkl öljyä
4 rukiista pitaleipää
(paahdettua sipulirouhetta)

Salaatti:
1/3 (noin 200 g) kerää jäävuorisalaattia
1 porkkana
1/2 (150 g) kurkkua
1 pieni valkosipulinkynsi
1 dl maustamatonta jogurttia
1/2 dl majoneesia
1 tl sitruunanmehua tai viinietikkaaripaus
suolaa ja sokeria

Pese jäävuorisalaatti ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Kuori porkkana ja leikkaa kuorimaveitsellä lastuiksi. Huuhtele kurkku ja leikkaa suikaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi.

Sekoita kulhossa jogurtti, majoneesi, sitruunanmehu ja valkosipuli. Mausta ripauksella suolaa ja sokeria. Sekoita joukkoon salaattisuikaleet, porkkanalastut ja kurkkusuikaleet.

Paista kalapihvit öljytilkassa pannulla pakkauksen ohjeen mukaisen ajan.

Lämmitä pitaleipiä mikroaaltouunissa täydellä teholla noin 30 sekuntia. Avaa pitaleivät taskuiksi. Täytä salaatilla ja paistetulla kalapihvillä. Ripottele päälle halutessasi paahdettua sipulirouhetta.

Sriracha-lohi

600 g ruodotonta lohta tai kirjolohta
4 rkl juoksevaa hunajaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 dl soijaa
1 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl seesamiöljyä
1 rkl raastettua inkivääriä
2 rkl srirachaa
1 rkl seesaminsiemeniä
ruohosipulia hienonnettuna (myös korianteri, thaibasilika tai kevätsipuli ajaa asian)

Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla ja laita lohi vuokaan nahkapuoli alaspäin.

Sekoita kaikki muut ainekset kulhossa ruohosipulia lukuun ottamatta. Kaada mausteseos kalan pinnalle.

Kypsennä kalaa noin 20-25 minuuttia. Voit valella pintaa kastikkeella pari kolme kertaa kypsennyksen aikana. Kala kypsyy nopeasti ja on valmista, kun lihan rakenne on mehevän lohkeavaa.

Viimeistele hienonnetulla ruohosipulilla tai muilla yrteillä.

Tarjoa salaatin kera.

Lähde: Pro Kala ry

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja