Mikko "Peltsi" Peltola opasti toimittajan perhokalastuksen saloihin: "Tämä on tekniikkalaji"

Perhokalastukseen on siirtynyt viime vuosina paljon naisia. Mikä siinä viehättää ja kuinka vaikeaa on alle gramman painoisen perhon heittäminen? 4:55
Kuinka vaikeaa on alle gramman painoisen perhon heittäminen perhokalastuksessa?

Perhokalastusta pidetään kalastuksen kuningaslajina, mutta se ei ole suinkaan voimalaji, vaan siinä tarvitaan taitoa.

Katso pääkuvan videolta, miten Mikko "Peltsi" Peltola neuvoo toimittaja Salla Hekkalaa perhokalastamisen alkeisiin.

Perhokalastus vaikuttaa todennäköisesti hankalammalta, kuin todellisuudessa onkaan. Kyseessä ei ole missään nimessä myöskään pelkästään miesten harrastus tai laji, sillä suomalaisista myös naiskalastajat ovat menestyneet jopa kansainvälisissä kisoissa hyvin.

Viiden jälkeen -ohjelmassa vierailtiin Erämessuilla Riihimäellä, jossa toimittaja pääsi testaamaan perhokalastuksen tekniikkaa tunnetun kalamiehen, Mikko "Peltsi" Peltolan opastuksella.

"Tekniikkalaji"

Perhokalastussettiin kuuluu kela, vapa, siima sekä itse perho. Erilaisia kokonaisuuksia on tarjolla runsaasti, riippuen siitä, mitä kalaa olet kalastamassa.

Peltolan mukaan perhokalastuksessa ei ole oikeastaan mitään sukupuolen tai iän määrittelemää, kuka voisi lajia harrastaa: siihen ei tarvita voimaa, eikä "vipuvartta".

– Tämä on tekniikkalaji, Peltola toteaa.

Myös lapset voivat harrastaa perhokalastusta.

– Lapset ovat lahjakkaita oppimaan, hehän oppivat tämän ihan alta aikayksikön.

Tärkeintä on, että tykkää kalastaa, koska hienosta nimestään huolimatta, sitä perhokalastus juuri on.

– Jos ei tykkää yhtään kalastaa, niin ei tätä sitten kannata tehdä.

Hyvä paikka aloittaa harjoittelu

Peltolan mukaan perhokalastuksen harjoittelu on hyvä aloittaa esimerkiksi peltoaukealla.

– Oikean kalaveden ääreen ei kannata ehkä sikäli mennä, että ihmiselle tulee käsittämätön saalisvietti ja alkaa mietti ehkä liikaa niitä kaloja. Tässä aluksi kannattaa harjoitella vain se tekniikka, Peltola selittää.

Viiden jälkeen -ohjelmassa perhokalastuksen tekniikkaa päästiin treenaamaan yleisöltä suljettuun uima-altaaseen, joka on Peltolan mukaan siinä mielessä parempi, että nurmikko ja pelto kuluttavat hieman siimaa.

Merkittävä ero virvelillä kalastamiseen on muun muassa syötin paino. Itse perho on nimittäin hyvin kevyt.

– Tämä itse perho ei ole se, mitä varsinaisesti heitetään, vaan tätä niin sanottua heittosiimaa. Tämä on paksuhkoa ja heittosiima juttelee vavan kanssa. Kun ne ovat symbioosissa ja oikealla liikkeellä, niin silloin ikään kuin heitetään tätä siimaa, joka taas heittää tuota perhoa, Peltola selittää.

Katso myös:  Petteri lähti Lauttasaareen litkaamaan – eli mitä? Tällainen on kalastuslaji, jota jokainen voi harrastaa

Silakan litkauskausi, eli onginta pelkällä koukulla, on keväällä parhaimmillaan. Kiiltäväkylkistä herkkua nousee jopa Helsingin keskustasta! Miten litkataan oikein? Entä mikä on kalamaraton?

Lue myös:

    Uusimmat